280 ezer munkavállalón segített a kormány

Téma: 

A koronavírus-járvány okozta tavaszi sokk után tartósnak bizonyult munkaerő-piaci fordulat következett be, a foglalkoztatás újra élénkül, a gazdaságvédelmi akciótervben létrehozott bértámogatási programok jelenleg is a teljes, 280 ezres támogatotti létszám több mint negyedének nyújtanak védelmet – fejtette ki Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár az Innovációs és Technológiai Minisztérium szombati közleményében.

Az államtitkár hozzátette, hogy a kormányzati intézkedéseknek köszönhetően a magyar gazdaság a vírusválság dacára is működik.

MTI Fotó Balázs Attila

Tájékoztatása szerint a gazdaságvédelmi akciótervben meghirdetett bértámogatásokkal mintegy 280 ezer munkavállalón segített a kormány.

A bértámogatások és egyéb intézkedések – köztük az adó- és járulékcsökkentés, hitelmoratórium, beruházás-ösztönző és hitelprogramok – 1,4 millió munkavállaló kilátásait, lehetőségeit javították. A kormányzati lépéseknek jelentős szerepük van abban, hogy a foglalkoztatottak száma ismét meghaladja a 4,5 milliót Magyarországon – jelentette ki az államtitkár.

A július közepe után hozott döntésekkel jelenleg is több mint ezer cég kap munkahelyvédelmi bértámogatást több mint tízezer munkavállalója után, és további mintegy kétezer vállalkozás több mint 20 ezer munkavállalója számára garantál biztonságot a munkaerő kötelező továbbfoglalkoztatása. A munkahelyteremtő bértámogatás hathónapos támogatási időszaka révén foglalkoztatásban van az összes érintett, közel 30 ezer cég mintegy 40 ezer dolgozója. A kutatás-fejlesztési és innovációs (KFI) szektor célzott programja pedig közel 100 cég több mint 4 ezer magasan képzett munkavállalója után fizet most bértámogatást – sorolta Bodó Sándor.

Kiemelte: összességében több mint 33 ezer cég közel 75 ezer munkavállalója részesül a bértámogatások nyújtotta védelemben. Hozzátette: a munkaerőpiacon annak sincs jele, hogy a programban nyújtott hozzájárulásokból kifutó cégek automatikusan elbocsátanák érintett dolgozóikat.

Az államtitkár hangsúlyozta: a magyar foglalkoztatás szintje már elérte az év eleji értéket, a regisztrált álláskeresők száma pedig a júniusi mélypont után több mint 53 ezerrel csökkent. A gazdaság működőképességét támogató intézkedésekkel a jócskán az uniós átlag alatti munkanélküliség tovább mérséklődhet Magyarországon.

Forrás: MTI

Kép: MTI Fotó Balázs Attila

Kapcsolódó cikkeink

A kép illusztráció. MTI Fotó: Balázs Attila

Az Erste magyarországi csoportjánál az elszámolás újabb szakaszában több mint 160 000 levelet adnak postára, a CIB csoport elszámolással érintett társaságai pedig mintegy 109 000 forint alapú, vagy deviza alapúnak nem minősülő deviza szerződéssel kapcsolatosan...

MTI/EPA/Jonas Ektsromer

Svédország mintegy 80 ezer olyan menedékkérő kitoloncolását tervezi, akiknek a menedékjog iránti kérelmét tavaly elutasították - közölte szerda este Anders Ygeman svéd belügyminiszter.

MTI Fotó Mohai Balázs

Mintegy 20 ezer házaspárnak már csak 4 napja van a havi 5 ezer forint adókedvezmény lehívására - hívja fel a figyelmet a Nemzetgazdasági Minisztérium (MGM).

2021. május 6., csütörtök, Ivett,Frida