Áder: az ukrán válság esetleges elhúzódása miatt van szükség a Déli Áramlatra

Téma: 

A Déli Áramlat gázvezeték megépítésére azért van szükség, hogy egy esetleg elhúzódó ukrán válság esetén Bulgária, Szerbia, Magyarország és Ausztria gázellátása biztosítva legyen - mondta Áder János köztársasági elnök Szófiában, miután megbeszélést folytatott a bolgár államfővel. Áder János találkozott Bulgária pénteken megválasztott miniszterelnökével is, holnap pedig beszédet mond a bolgár rendszerváltás negyedszázados évfordulójára rendezett nemzetközi konferencián.

 

Az áramrendszerek összekapcsolásának lehetőségeiről, a gázellátás biztonságának növeléséről, valamint Bulgária schengeni övezethez csatlakozásáról is tárgyalt Áder János köztársasági elnök a bolgár államfővel Szófiában. A megbeszélés után Áder János úgy fogalmazott: a Déli Áramlat gázvezeték megépítése elsősorban Bulgária, Magyarország, Szerbia és Ausztria energiabiztonsága miatt fontos, de a vezetéknek más országok is haszonélvezői lennének.„Ezért van szükség ennek a vezetéknek a megépítésére, hogy egy - reményeink szerint minél hamarabb záruló -, esetleg mégis elhúzódó ukrán válság ellenére is ezeknek az országoknak az ellátása, gázellátása biztonságban legyen” – mondta Áder János.

Roszen Plevneliev bolgár köztársasági elnök arról beszélt: országa szeretne csatlakozni a kibővített Visegrádi 4-ek csoportjához. Emellett Bulgária Magyarország segítségét kéri, hogy kijusson a keleti piacokra.„Magyarországnak sokkal több kapcsolata van Kínával és Dél-kelet Ázsiával, ezért nemcsak a kétoldalú kapcsolatokban, hanem a globális piacokon is együtt tudnánk működni” - mondta Roszen Plevneliev.Áder János találkozott Bulgária pénteken megválasztott miniszterelnökével, Bojko Boriszovval is, valamint megbeszélést folytatott az országban élő magyar vállalkozókkal, és a bolgár-magyar kulturális élet vezetőivel.A rendszerváltás 25 évfordulóját egy kétnapos nemzetközi konferenciával ünneplik a bolgár fővárosban, amelyen többek között Áder János köztársasági elnök is beszédet mond szerdán.

Kapcsolódó cikkeink

AP

Lengyelország a Magyarországgal szembeni esetleges szankciók ellen fog szavazni az európai intézményrendszer különböző fórumain – közölte a lengyel külügyminisztérium szerdán.

Kanada bár támogatna egy nemzetközi katonai akciót Szíriával szemben, abban nem fog tevékenyen részt venni - közölte Stephen Harper kanadai kormányfő a Washingtonnal való egyeztetést követően csütörtökön.

A Fidesz frakcióvezetője megerősítette, hogy a más szolgáltatások, így például a vízdíj, vagy szemétszállítási díj esetében is vizsgálják, hogyan lehet mérsékelni a családok terheit.

2019. augusztus 24., szombat, Bertalan