Áder: A magyar katonák legfontosabb feladata a határ védelme

Téma: 

Áder János államfő is megtekintette a Magyar Honvédség különleges műveleti gyakorlatát. Mint mondta, reméli, soha nem kerülünk olyan helyzetbe, hogy a magyar katonáknak élesben, harcászati helyzetben is alkalmazniuk kelljen a bemutatott tudásukat.

A magyar katonák első és legfontosabb alkotmányos kötelezettsége a határok védelme – mondta Áder János köztársasági elnök a Magyar Honvédség szerdai szolnoki hadgyakorlatán az M1-nek. Mint megjegyezte, ezzel kapcsolatban nap, mint nap láthatunk tudósításokat a médiában.

Internet

A Black Swan 2017 elnevezésű különleges műveleti gyakorlaton az államfő hangsúlyozta, reméli, soha nem kerülünk olyan helyzetbe, hogy a magyar katonáknak a bemutatott tudásukat élesben, harcászati helyzetben is alkalmazniuk kelljen.

Áder János ugyanakkor hozzátette, bízik abban, hogy a bemutatott gyakorlatok segítséget nyújtanak ahhoz, hogy a nemzetközi szerepvállalásban minél hatékonyabban, eredményesebben és a korábbi megbecsültséget növelő módon tudjanak részt venni a magyarok.

A köztársasági elnök azt is mondta, Magyarország, illetve a magyar gazdaság kellően erős a Zrínyi 2026 haderőfejlesztési reform végrehajtásához, ami növeli a magyar emberek biztonságérzetét.

Az egy időben Európa több pontján megtartott, Magyarországról irányított gyakorlatban nyolc ország, többek közt Románia, Bulgária, Szlovákia és az Egyesült Államok mintegy 1300 különleges műveleti katonája vesz részt.

A szimulált harci helyzetben egy terroristák által megszállt repülőgépbázist és irányítótornyot kell a légi úton, ejtőernyővel bevetett különleges erők katonáinak visszafoglalni. A gyakorlaton csapatszállító helikopterek és Grippen vadászgépek is részt vesznek.

A sajtónyilvános eseményen részt vesz Simicskó István honvédelmi miniszter és Benkő Tibor vezérezredes is. A tárcavezető szerint elismerést vált ki a szövetségesek részéről is, hogy jelentős mértékben erősödött a magyar haderő különleges műveleti képessége az elmúlt időszakban. A politikus hangsúlyozta, először bízták a magyarokra egy többnemzetiségű egység vezetését, azt eddig mindig az amerikaiak vezették.

A miniszter hozzátette, a mai modern hadviselés időszakában a legjobban a különleges műveleti tudással rendelkező katona alkalmazható.

Forrás: hirado.hu, MTI

Kép: Internet

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó

A magyar kormánynak a legfontosabb feladata a koronavírus-járvány hatásainak kezelése.

MTI-fotó Szigetváry Zsolt

Magyarország megvédése nem a NATO és nem is az Európai Unió feladata, hanem a miénk – mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán az Országház Kupolacsarnokában, a Honvéd Vezérkar főnöke tisztség átadás-átvételi ünnepségén.

MTI Fotó

Magyar szempontból a szerbiai választás egyik legfontosabb tétje megtartani a magyar vezetésű önkormányzatokat – mondta Ördögh Tibor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) adjunktusa az M1 hétfő reggeli műsorában.

MTI Fotó

A kormány feladata, hogy biztosítsa a tudomány, a kultúra és a vallás szabadságát, és kész legyen párbeszédet folytatni ezek képviselőivel - jelentette ki az emberi erőforrások minisztere csütörtökön a tihanyi apátságban tartott vallásközi konferencián.

2021. március 6., szombat, Leonóra,Inez