Alacsony infláció, több pénz marad a családoknál

Téma: 

A KSH adatai szerint augusztusban a vártnál alacsonyabb, 1,3 százalékos volt az éves infláció - ez közel 40 éve a legalacsonyabb érték. A rendkívül alacsony infláció elsősorban a rezsicsökkentésnek köszönhető.

A rezsicsökkentés következtében több pénz marad a magyar családoknál, többet tudnak költeni például a kiskereskedelemben – ezt támasztja alá az is, hogy 1,2 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom. A rezsicsökkentéssel pontosan ez volt a kormány célja, hogy a magyar családokat megsegítsék.

A Központi Statisztikai Hivatal felmérése szerint a fogyasztói árak júliushoz képest átlagosan 0,3 százalékkal csökkentek. S nem csak egy hónap kiugró eredményéről van szó, ugyanis augusztusban ötödik hónapja volt 2 százalékosnál alacsonyabb a fogyasztói árak éves növekedési üteme.

Kapcsolódó cikkeink

Októberben 1% alatt (0,9) volt az infláció, s ebben még nincs benne a november 1-jén életbe lépett 11,1%-kos rezsicsökkentés hatása.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A kelet-közép-európai régióban tartósan alacsony kamatokra kell berendezkedniük a központi bankoknak, ehhez kell igazítani a monetáris és makroprudenciális politikájukat - ebben egyetértés alakult ki szerdán a Magyar Nemzeti Bank és a Magyar Közgazdasági Társaság...

EP-választás - Elemzők: leginkább a Fidesznek kedvez az alacsony részvételi arány

Leginkább a kormányzó Fidesz-KDNP-nek kedvez az alacsony részvételi arány az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak választásán - állapították meg a vasárnapi urnazárással egy időben az MTI által megkérdezett szakértők. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint...

2020. augusztus 3., hétfő, Hermina