Állami kitüntetéseket adott át Kásler Miklós és Gulyás Gergely

Téma: 

Ünnepi beszédében Kásler Miklós kiemelte: augusztus 20-a a magyar nemzet, a magyar állam legfontosabb ünnepe, „múltunk, jelenünk és jövőnk összekötő eleme, amely egyesít magában mindent, amit ma magyarnak nevezhetünk”.

Szent István király érdeme megkérdőjelezhetetlen, de az ő műve csak a kezdet. Uralkodása óta ezer év telt el, és a magyarság megmutatta, hűséges a hagyatékához, ősi és keresztény hagyományaihoz, a szent koronához és hazájához – fejtette ki az emberi erőforrások minisztere.
 
MTI Fotó Mónus Márton

Úgy fogalmazott: „Szent István államvallássá egyesítette a lelkekben már előtte is bontakozó kereszténységet, a szeretet hitét, a krisztusi értékek alapján utat mutatott nemzetének”.

Az ünnepségen Kásler Miklós átadta a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetéseket, Gulyás Gergely pedig a Magyar Érdemrend tisztikeresztje kitüntetéseket. A két miniszter közösen adta át a Magyar Érdemrend középkeresztje és a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal állami kitüntetéseket.

„Európa bástyája”

Kásler Miklós szerint Európában szétáradt Szent István szellemisége. Ennek köszönhetjük – mondta –, hogy „hazánk Európa bástyája lett, a magyar nemzet, a magyar kultúra és keresztény hitünk fennmaradt akkor is, amikor tatár dúlta, török rombolta, Habsburg sanyargatta, vagy a náci, vagy a szovjet tankok szállták meg, amikor ember- és istenellenes eszméket, különböző izmusokat akartak idegen földről idegen ideológiák és nagyhatalmak ránk kényszeríteni”.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyarok hitet tettek hagyományaik mellett a legnehezebb időkben is, “miközben számos erős nemzet süllyedt el, veszíttette el országát, identitását, kultúráját, mert nem volt tartása, nem volt hite, elfelejtette hagyományait”.

Veszendő értékeinkre kell fektetni a hangsúlyt

Véleménye szerint több ország van ma is, amely magát erősnek tekinti, de már nincs hite, „szeretete álságos, társadalmából kihalófélben vannak a történelmi és keresztény értékek, háttérbe szorult a család szeretete, támogatása”. Hozzátette: Szent István ettől megóvta nemzetét, „élünk, ismét emelkedünk”, és azokat ünnepeljük, akik tehetségükkel, szorgalmukkal és akaratukkal hozzájárultak Szent István alkotásának kiteljesítéséhez, gyarapításához.

Forrás: MTI

Kép: MTI Fotó: Mónus Márton

Kapcsolódó cikkeink

A Közép-európai Év programjáról és a szlovákiai magyarságot érintő aktuális kérdésekről egyeztetett Pozsonyban Prőhle Gergely helyettes külügyi államtitkár, aki a szlovák külügyi tárca munkatársain kívül a felvidéki magyarság politikai érdekképviseleteinek vezetőivel is...

Gulyás Gergely: Gyurcsány semmit nem tanult „őszödből”

Gulyás Gergely szerint Gyurcsány szinte kérkedik az egynemű párok házasságát engedélyező tervével, csak a választási kampányban nem akar plusz feszültségeket generálni.

MTI Fotó Soós Lajos

1920. június 4-én írták alá a trianoni békeszerződést, aminek következményeképp a magyar állam elveszítette ezeréves területének nagy részét, és több millió magyar került idegen országokba úgy, hogy nem hagyta el szülőföldjét.

2020. szeptember 27., vasárnap, Adalbert