Ár- és belvíz helykezkép

Téma: 

Az elmúlt 24 órában jelentős csapadékmennyiség nem hullott a Duna magyarországi vízgyűjtő területén. A felső vízgyűjtőkön lehulló maximálisan 10 mm-nyi csapadékból újabb számottevő árhullám nem várható a hazai Duna szakaszokon. Magyarországon az ország keleti felén fordulnak leginkább elő záporok, zivatarok. A jövő hét elején folytatódik a száraz időjárás, csak helyenként várhatók záporok, zivatarok. Komoly csapadékmennyiségre nem kell számítani. A Dunán levonuló árhullám a teljes magyarországi szakaszon apadó ágban van. A következő napokban megmaradnak a közepes mederteltségek és további lassú apadás valószínűsíthető. A Tiszán és mellékfolyóin a következő napokban említésre méltó árhullám kialakulása nem várható.
Az elmúlt időszak csapadékos időjárása hatására megnövekedett a belvízzel elöntött területek nagysága. Jelenleg 25 szakaszon I. fokú, 12 szakaszon II. fokú belvízvédelmi készültség van elrendelve. Június 7-én a belvízzel elöntött területek nagysága 14 716 ha volt. 66 szivattyútelep van I. fokú, 17 szivattyútelep pedig II. fokú készültségben.

Kapcsolódó cikkeink

EPA

Kína vasárnap sikertelenül próbálta nehéz hordozórakétáinak második típusát, a Long March-5 Y2-t, amely egy 7,5 tonnás távközlési műholdat állított volna pályára - jelentette a helyi média.

Felhő és zápor lesz  a hétvégén.

Az ország nagyobb részén felhős időre számíthatunk, és többfelé várható csapadék. Pénteken, majd vasárnap csak néhol alakulhat ki zápor, szombaton viszont többfelé lehet számítani erre.

 

MTI-fotó: Czeglédi Zsolt

A nyári időszakban leggyakoribb jogsértés szinte minden esetben a pihenéshez, a nyaraláshoz köthető: ilyen például a nyári szezonban jellemzően megszaporodó strandi lopás.

2020. február 25., kedd, Géza