Arad is őrzi a vértanúk emlékét

Téma: 

1849. október 6. a magyar történelem egyik leggyászosabb napja. A tizenhármakat, az 1848–49-es szabadságharcban hősiesen küzdő magas rangú katonai vezetőit végezték ki Aradon a császár pribékjei. A város 170 éve őrzi a vértanúk emlékét.

Az 1848–49-es szabadságharc végét jelentő világosi fegyverletétel után a császári haditörvényszék ítélete alapján Aradon kivégezték a magyar honvédsereg tizenkét tábornokát és egy ezredesét, akik a bukást követően kerültek osztrák fogságba. A nemzet vértanúi lettek: Aulich Lajos, Damjanich János, Dessewffy Arisztid, Kiss Ernő, Knezich Károly, Láhner György, Lázár Vilmos, Leiningen-Westerburg Károly, Nagysándor József, Pöltenberg Ernő, Schweidel József, Török Ignác és Vécsey Károly.

A szabadságharc leverése után a megtorlás jellege 1849 nyarától Haynau osztrák császári tábornok kinevezésével megváltozott. Az Aradon fogvatartottak közül kegyelemből három tábornoknak és egy ezredesnek engedélyezte a tiszteknek járó golyó általi halált. A többiek bitón lelték halálukat.

A kivégzések helye hosszú ideig szigorúan ellenőrzött katonai terület maradt.

A kiegyezés évében, 1867-ben országos dalos találkozót tartottak Aradon. Több száz ember gyűlt össze, amikor is valakinek támadt egy merész ötlete: koszorúzzák meg a kivégzés helyét. Egy aradi asztalosmester és felesége egy tizenhárom ágú eperfa minden ágára ráírta a tizenhárom vértanú nevét. Az eperfa elhelyezése után elénekelték a Szózatot, majd mindenki elvitt az eperfából egy kis emléket. Az aradiak körében is gyorsan híre ment a frissen felállított emlékhelynek, és estére az eperfából már semmi nem maradt.

MTI Fotó Ujvári Sándor

Új emlékművet állítottak

Három évvel a kiegyezés után egy volt negyvennyolcas honvéd százados téglalap alakú emlékkövet helyezett el, amelyen csak a kivégzés dátuma szerepelt. Ez állt itt 1880-ig, amikor az aradiak egy budapesti kőfaragó műhelyből megrendelték a mai obeliszk alakú emlékművet. Felállítása után a Vesztőhelyen emlékeztek meg a vértanúkról.

Forrás: hirado.hu, M1

Kép: MTI Fotó Ujvári Sándor

Kapcsolódó cikkeink

A Sajón ismét másod fokú árvízvédelmi készültség van. A határszelvényben, Sajópüspökinél a 252 cm-es vízállással árad a folyó. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a Sajó újbóli áradása miatt 2013. március 9-én 15.30 órától a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. 2013. június 26-án a hajnali órákban a Sajó áradása miatt lezárta a 26-os főút és Sajókaza közötti 2603-as számú mellékutat a 0+000 és 1+100 kilométerszelvények között.

Nem tudta elvezetni a szerdai éjszakai heves esőzések miatt megnövekedett vízmennyiséget a Tardona-patak csütörtökre virradóra, emiatt elöntötte a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tardona két utcáját.Hudák Andrea, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság hivatalvezetője az MTI-nek...

MTI-fotó: Ujvári Sándor

A Szegedi elnevezést nem használhatják a Szerbiában és a Partiumban élő termesztők, saját márkát viszont építhetnének a határon túli kiváló magyar termékeknek.A minőség hasonló, de a név már foglaltArad környékén és a Vajdaságban is kiválóan...

2020. június 5., péntek, Fatime