Árvíz – Majdnem 300 kilométeren van készültség

Téma: 
Jelenleg összesen 287 kilométeren van árvízvédelmi készültség az országban. A medrek és a talaj telítettsége miatt, további tározó képesség hiányában előfordulhat, hogy számolni kell a vízszintek további emelkedésével – közölte az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) hétfőn az MTI-vel.

 

 

Mint írták: vasárnap jelentős mennyiségű (átlagosan 23 milliméter) csapadék hullott a Közép-Duna részvízgyűjtőjén, a Zala és Balaton rendszerén (20,4 milliméter) és a Közép-Tiszavölgyben (17,2 milliméter). 10-15 milliméternyi eső hullott még a Rába-Répce, a Sió-Kapos-Sárvíz, a Zagyva-Tarna, a Körösök és a Maros részvízgyűjtőjén. A Dráva vízrendszerében átlagban 10 milliméter alatti volt a csapadékmennyiség.

Az OMIT legfrissebb jelentése szerint 56,6 kilométeren (a Rábán, a Pinkán, a Murán és a Principális csatornán) a legmagasabb, harmadfokú a készültség. 81,2 kilométeren (a Dráván és a Lajtán) másod-, 149,2 kilométeren (a Dunán, a Zalán és a Sajón) elsőfokú a készültség.

Emellett kilenc vízügyi igazgatóság területén összesen 28 szakaszon van belvízvédelmi készültség. Ebből hat szakaszon harmadfokú, tizenegy szakaszon másodfokú, tíz szakaszon elsőfokú a készültség. 13 100 hektár van víz alatt, ebből 4500 hektár vetés-szántó.

A vízügyi műszaki irányítók a települési polgármesterekkel közösen felmérik a keletkezett károkat és azok helyreállításának indokoltságát. Továbbá az OMIT a Principális-csatorna menti talajviszonyok feltárására a talajmechanikai szakértőt rendelt ki és a települési vízkárelhárítási tervek pontosítása érdekében a levonuló árhullámok tetőző vízszintjének rögzítésére az önkormányzati védekezés irányítóit felkérte.

A belvízzel veszélyeztetett területeken a vízlevezető rendszerekben a medrek és a műtárgyak állapotának felmérését, a nagyobb vízfolyásgátló akadályok eltávolítását, a szivattyútelepek üzembiztonságának helyreállítását végzik.

A meteorológiai előrejelzések alapján a következő napokban egyre többet süt majd a nap. Nem lesz teljesen csapadékmentes az időszak, de legfeljebb elszórtan várható zápor, esetleg zivatar. Jelentős mennyiségű csapadék az ország területén nem várható – olvasható az OMIT közleményében.

- MTI -

 
 

 

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlése szerint A karácsonyi fényfüzérek, világító díszek, külterületi dekorációk fogyasztóvédelmi ellenőrzésekor 53 termékből 25 megbukott a vizsgálatokon.

Majdnem húszmilliárd forintba került az árvizi védekezés

Majdnem húszmilliárd forintba került az árvízi védekezés - közölte a katasztrófavédelem új főigazgatója. Több mint 300 ház dőlt össze vagy vált életveszélyessé: ha a lakóknak nem volt biztosításuk, akkor állami segítséget kapnak.

Nem sok hiányzott, hogy Sályban játszódjon újra az olaszliszkai lincselés

 

2019. november 21., csütörtök, Olivér