Átadták az idei Gábor Dénes-díjakat

Téma: 

Tizenhárom tudóst, kutatót, fejlesztőt és feltalálót tüntettek ki kiemelkedő teljesítményének elismeréséül a Gábor Dénes-díjjal csütörtökön az Országházban.

Díjat vehetett át Bagaméry István villamosmérnök, Simonyi Sándor gépészmérnök, Babcsán Norbert mérnök-fizikus, Frank Péter gépészmérnök, Józsa János Balázs építőmérnök, Berényi Antal orvos-közgazdász, neurofiziológus, Ürge László vegyész, Barabási Albert-László fizikus, hálózatkutató, Szabó Csaba Attila villamosmérnök, Dolhay Balázs orvos, Meiszel László vegyészmérnök, Kovács László matematika-fizika szakos középiskolai tanár.

Tudományos Diákköri ösztöndíjat Szlancsik Attila egyetemi hallgató kapott.

“Tudósaink eredményei világra szólók, de látni kell mögötte a nemzeti tehetségbe ágyazott alkotó géniuszt és azt a környezetet, amiből erőt lehetett meríteni, ami intellektuálisan képes volt inspirálni őket” – hangsúlyozta Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke.

Kiemelte: az évszázadok során felhalmozott tudásbázis megfelelő hasznosítása teszi csak lehetővé, hogy napjaink világgazdasági folyamatában Magyarország ne olcsó munkaerejével, hanem újabb és újabb fejlesztéseinek köszönhetően legyen versenyképes.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó Ujvári Sándor

Indul az idei tanyafejlesztési program, amelyre 725 millió forint jut - jelentette be a földművelésügyi miniszter szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

Megnyíltak a Bükkben a bánkúti sípályák, az idei síszezonban először - közölte honlapján a síklub. A tájékoztatás szerint a nyolc felvonóból egyelőre három működik, a pályákat 25 centiméter friss hó borítja.

 
-mti-
Forrás: nobelprize.org, Princeton University

Az idei közgazdasági Nobel-emlékdíjat Angus Deaton a Princeton egyetem közgazdász professzora nyerte el a fogyasztás, a szegénység és a jólét területein folytatott kutatásaiért.Angus Deaton 1945. október 19-én született Edinburghban.

hirado.hu

Javította idei és jövő évi magyar GDP-növekedési előrejelzését a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kedden közzétett tavaszi világgazdasági prognózisában.

2019. június 21., péntek, Alajos,Leila