Átadták a színház- és filmművészeti Junior Prima Díjakat

Téma: 

Tíz fiatal színművész és rendező vehette át a Junior Prima Díjat magyar színház- és filmművészet kategóriában szerdán a Budapest Music Centerben.

A Prima Primissma Alapítvány és a kategória társalapítója, az FHB Bank elismerését idén Eke Angéla, Szilágyi Csenge, Fehér Tibor, Lábodi Ádám és Wunderlich József színművész, Boross Martin dramaturg, rendező, a STEREO Akt művészeti vezetője, valamint két alkotópáros: Benkó Bence és Fábián Péter rendező, a K2 Színház alapítói, illetve Vecsei Miklós színművész, író és ifj. Vidnyánszky Attila színművész, rendező nyerte el.

MTI Fotó Szigetváry Zsolt

A kétmillió forinttal járó díjra idén is a magyar színház- és filmművészet elismert képviselői jelöltek 30 évesnél nem idősebb tehetséges művészeket, a díjakról szakmai zsűri döntött.

A zsűri tagja volt Molnár Piroska, a Nemzet Színésze, Eszenyi Enikő színész-rendező, a Vígszínház igazgatója, Bálint András színész-rendező, Káel Csaba rendező, a Müpa vezérigazgatója, Orlai Tibor színházi producer és Balogh Gabriella, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának tagja.

Káel Csaba a díj átadásakor elmondta, hogy a zsűri a bőség zavarával küzdött, az idén az eddigi éveknél is nehezebb volt a választás. Eszenyi Enikő köszönetet mondott azért, hogy elmúlt évekhez képest idén többen, összesen tízen vehették át a díjat. Bálint András kiemelte: fontos, hogy a tehetséges fiatalok sorsát segíteni tudják, és rájuk irányíthatják a közönség figyelmét is.

Köbli Gyula, az FHB Bank vezérigazgató elmondta, hogy a 2016-os év jelöltjei között a színészek mellett táncművész, dramaturg, koreográfus, látványtervező, filmrendező és cirkuszigazgató is szerepelt, a díjazottakat több mint 50 jelölt közül választotta ki a zsűri.

A döntést részben megkönnyítették azzal, hogy felemelték a díjazottak számát és idén először alkotópárost is díjazhatott a zsűri – tette hozzá, megjegyezve, hogy az alkotópárosok nem a díjjal járó kétmillió forinton osztoznak, hanem esetükben az összeget felemelték fejenként másfél millió forintra.

A 2016-ban megválasztott tíz Junior Primával együtt a színház- és filmművészet kategóriában összesen 73 fiatal tehetséget jutalmaztak eddig.

Forrás: MTI

Kép: MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Kapcsolódó cikkeink

EPA

A Nemzetközi Kézilabda-szövetség (IHF) a koronavírus-járvány miatt hétfőn törölte a június 22. és július 4. közötti időpontra tervezett magyarországi férfi junior világbajnokságot.

Több mint száz cég jelentkezett a márciusi, ötödik Junior Expóra

Eddig közel száz vállalkozás jelentkezését regisztrálták az idei Junior Expo szervezői. A legtöbben Budapestről, Pest megyéből, Hevesből és Csongrádból szeretnének kiállítani, de vannak érdeklődők Tolnából, Fejérből, Borsodból is.

A mai selejtező futamok alapján hat női és négy férfi magyar finalistája lesz a Fornetti ETU Triatlon Junior Európa-kupának, melyet a 15. TVK Triatlon Nagyhét keretében rendeznek meg Tiszaújvárosban.

 A vasárnapi 30-30 főt számláló döntőbe jutás volt a tétje annak az öt selejtező futamnak, melyet a 16. TVK Triatlon Nagyhét nyolcadik, VOLÁN NAPJÁN rendeztek meg Tiszaújvárosban.

2021. március 2., kedd, Lujza