Átadták a Tisza megerősített beregi töltését

Téma: 

Átadták a Tisza megerősített beregi töltésszakaszát csütörtökön; a Vásárosnamény és Lónya között megemelt és szélesített, 28 kilométer hosszú gátrészt Tállai András, a Belügyminisztérium és Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára avatta fel.

Az észak-beregi árvízvédelmi rendszer 6,3 milliárd forintos komplex fejlesztése - a Vásárhelyi-terv továbbfejlesztése című program keretében - európai uniós és állami támogatással valósult meg.
Az árhullámok elleni védelmi biztonságot jelentősen növelő gátépítés során egy méterrel emelték meg a Tisza régi töltését, a keresztmetszetét pedig megduplázták. A beruházás során partvédelmi rekonstrukciós munkálatokat is végeztek, fejlesztették a távjelzőrendszert, és két új gátőrházat építettek.
A megemelt és szélesített, 28 kilométer hosszú töltésszakaszba csaknem 1,5 millió köbméter, több tízezer teherautónyi földet építettek be. A gátkoronán szilárd burkolatú utat alakítottak ki, ami árhullámok esetén segíti majd a védekezésben résztvevő gépek biztonságos közlekedését, egyébként pedig kerékpárútként funkcionál.
A Tisza beruházással érintett beregi szakaszán három helyen, Tiszaadonynál, Lónyánál és az ukrajnai oldalon fekvő Szalóka (Szolovka) közelében partvédelmi rekonstrukciót is végeztek, 5300 köbméternyi követ építettek be, hogy az ottani töltésszakaszokat védjék a folyó sodrásától.
A vízrajzi monitoringrendszer fejlesztésének részeként Lónyánál a vízmércét, Vásárosnaménynál az úgynevezett törzsállomást építették át. Szintén Lónyánál, valamint Tiszakerecsenynél pedig hidrometeorológiai távmérő állomást alakítottak ki, amelyek kapcsolódnak a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság árvízi információs hálózatához.
A Tisza legárvízveszélyesebbnek tartott beregi részén, az országhatár és Vásárosnamény között már korábban, a 2001. március 6-ai árvíz után megerősítették a töltést. Akkor Tarpánál szakadt át a gát, és az árvíz mintegy 100 milliárd forintos kárt okozott a térség magánházaiban, melléképületekben, középületekben és egyéb létesítményekben, valamint a mezőgazdaságban.

mti

Kapcsolódó cikkeink

Megnyitották a forgalom előtt a vásárosnaményi új Tisza-hidat pénteken.

Tisza Tibor távozik

Hétfőn megegyezés született a DVTK középpályása, Tisza Tibor ügyében: a klub és a játékos közös megegyezéssel azonnali hatállyal szerződést bontott - írja a klub.

Illusztráció

A Tisza-tó régióban végre megszületett egy olyan médium, amely átfogó kommunikációt biztosít a térség lakóinak, vállalkozásainak és önkormányzatainak – jelentette ki Fazekas Sándor Tiszafüreden.

Ciánmentes övezetté nyilvánítaná a Tisza vízgyűjtőjét Catalin Chereches, Nagybánya polgármestere, aki ennek érdekében kezdeményezte a Kárpátok-Tisza-fórum összehívását jövő év tavaszára a máramarosi megyeszékhelyre.

2019. augusztus 19., hétfő, Huba