Az agrárkamara az egész országra kiterjeszti a trágyázási szaktanácsadási rendszert

Téma: 

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) agrártudományi kutatóközpontjával együttműködésben az egész országra kiterjeszti a trágyázási szaktanácsadási rendszert.

    A két fél közötti szerződés pénteki, martonvásári aláírásán Győrffy Balázs, a NAK elnöke kiemelte: a szerződés apropóját a való élet adta, hiszen Magyarország területének jelentős részén, mintegy 68-69 százalékán a termőtalaj nitrit érzékeny. Az ilyen területeken gazdálkodóknak ötévente talajvizsgálatot kell végeztetni, és az eredményekre alapozva évente tápanyag-gazdálkodási tervet szükséges készíteni. Ezért a NAK az MTA kutatóközpontjával együttműködve az egész országra kiterjeszti a költség- és környezetkímélő trágyázási szaktanácsadási rendszert, hogy ezzel segítse a mezőgazdaságban dolgozókat.    Győrffy Balázs emlékeztetett arra, hogy a ProPlanta szoftverre támaszkodó szaktanácsadási rendszer 2005-ben

 Borsod-Abaúj-Zemplén megyében indult el és 2008-ban már 8 megyében alkalmazták. Mostantól a rendszert a falugazdász hálózat segítségével újraindítják, kiterjesztik, hogy minden magyar gazda számára elérhető legyen – mondta.

    Jelezte, hogy a szolgáltatás megfelelő működése érdekében, minden megyéből 3-3 falugazdász képzéseken vesz részt, illetve ellátják őket a szükséges infrastruktúrával. Megjegyezte, hogy az egész országben egységes árazással végzik majd a tevékenységet.

    Győrffy Balázs elmondta, hogy a NAK a szolgáltatást hosszú távon kiterjeszti a talajminták vételezésére is, ennek érdekében minél több talajvizsgálati laboratóriummal együtt kívánnak működni.

 

    Bedő Zoltán, az agrártudományi kutatóközpont főigazgatója közös küldetésüknek nevezte, hogy a magyar mezőgazdaságot szolgálva tiszta környezetet és versenyképes mezőgazdaságot biztosítsanak. Úgy vélte, a rendszerrel megteremthető az „arany középút” és eloszlatható az a tévhit is, hogy a magyar mezőgazdaság tönkretette a termőföldeket.    Közölte: a gazdálkodók eddig sem tették tönkre a termőföldeket és a talajvizet sem szennyezték. A trágyázási szaktanácsadási rendszer segítségével továbbra is biztosított és szavatolható, hogy annyi műtrágya kerüljön a földbe, amennyi optimális.

    Mint mondta, a szerződés annak bizonyítéka is, hogy az MTA által képviselt kutatási programok a hétköznapi ember számára gyakorlati hasznot hoznak.

    Németh Tamás, az MTA agrártudományi osztályának elnöke kijelentette, hogy Európában Magyarországon a legtisztább a talaj, amit a szaktanácsadás segítségével sokáig meg lehet őrizni. Hozzátette, hogy az összegyűjtött, több mint százéves tapasztalatok és a rendszer többéves működése mindezt szavatolja.

    Az eseményen kiosztott sajtóanyag szerint az MTA agrártudományi kutatóközpontja az 1960 és 2000 között beállított hazai szabadföldi trágyázási tartamkísérletek adatbázisára alapozva hozta létre a trágyázási szaktanácsadási rendszert. A ProPlanta rendszerrel 2005 óta több mint 100 növényfajtára adtak szaktanácsot, amit mintegy kétezer gazda 650 ezer hektáron alkalmazhatott.

    A trágyázási szaktanácsadási rendszerrel elért gyakorlati eredményeket a Magyar Innovációs Szövetség 2008-ban Magyar Innovációs Nagydíjjal jutalmazta.

 

mti

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó: Kovács Tamás

Új közlekedési ellenőrzési rendszert tesztel a rendőrség februárban, az első 160 változtatható helyű kamerát már kiosztották a megyei rendőr-főkapitányságoknak, további mintegy 130 fix kamerát pedig az év végéig telepítenek - jelentette be Jámbor István, az Országos...

Célirányos SMS-küldési rendszert szeretne kialakítani az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője.

2020. január 21., kedd, Ágnes