Az állam készen áll arra, hogy átvegyen energiacégeket

Téma: 

Nem háríthatják át a fogyasztókra az energiacégek a jövőben a gázlopásából, a mérőórák pontatlanságából és a szivárgásokból adódó veszteségeiket. Az energiahatóság számításai szerint így több mint 10 milliárd forint maradhat évente a fogyasztóknál. Elemzők szerint a nyereség csökkenése miatt több szolgáltató kivonulhat a piacról, az állam azonban készen áll ezeknek a társaságoknak a megvételére, két céggel már folynak is a tárgyalások.

Sokan manipulálják a mérőket, hogy a valós fogyasztásnál kevesebbet mutassanak, emiatt több mint tízmilliárd forint kár éri a gázszolgáltatókat. 

A veszteségek egy része eddig beépült a fogyasztói árba, vagyis kifizettették azokkal is, akik nem lopták a gázt. Az energiahatóság azonban most úgy döntött, ezeket a veszteségeket a cégek nem háríthatják át. Így pedig - szakértők szerint - jelentősen csökkenteni lehet az elosztói díjakat, ráadásul nem csak a lakossági fogyasztóknál.

A Híradó több energiacéget is megkérdezett, akik hivatalosan csak annyit válaszoltak: vizsgálják az energiahivatal döntését. Azt azonban elmondták, ezzel az intézkedéssel jelentősen megcsappan a nyereségük. Elemzők szerint könnyen elképzelhető, hogy lesz, aki feladja. Ez azonban az ellátást nem érinti majd, hiszen az állam készen áll arra, hogy átvegyen energiacégeket.

Kettővel már most előrehaladt tárgyalásokat folytatnak, ezt szerdán Németh Lászlóné, a nemzeti fejlesztési miniszter is megerősítette, de cégnevet nem mondott.

Bánhalmi Gábor, a Questor Pénzügyi tanácsadó Zrt. pénzügyi elemzője szerint nincs abban semmi meglepő, hogy a kormány állami kézbe venné az energiacégeket. „Európában megfigyelhető egy olyan folyamat, hogy az országok egyre inkább nemzeti kérdésként kezelik az energiapolitikát. Ez itthon is egy stratégiai döntés és a háttérben további rezsicsökkentések és az árak nagyobb állami befolyásolásának a szándéka húzódik meg” - fogalmazott a szakértő.

Az elemző szerint ugyanakkor, ha ismét állami kézbe kerülnek az energia cégek, akkor az államnak kell gondoskodnia a fejlesztésekről és arról is, hogy hatékonyan működjenek a cégek.

Októbertől már állami tulajdonba került 5 nagy gáztároló, azzal, hogy a kormány megvásárolta az E.ON gázüzletágát. A kabinet szerint a tranzakció garantálja Magyarország biztonságos földgázellátását, és azt, hogy a magyar családok a jövőben az eddiginél olcsóbban kapják a gázt, így hosszabb távon is fenn lehet tartani a rezsicsökkentést.

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó

Az ország biztonságához a honvédség és a rendőrség összefogása kell, a Fidesz elnöksége pénteken dolgozza ki, hogy ellenzéki támogatás híján milyen megoldást keres majd erre - jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Photo: MTI  /Daily News Hungary

Semmi szükség arra, hogy a Frontex védje helyettünk a magyar határt – mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Salzburgban, ahol az uniós állam- és kormányfők csúcstalálkozója előtt újságíróknak kifejtette: van egy javaslat az Európai Bizottság részéről, és ez...

2021. május 6., csütörtök, Ivett,Frida