Az állam szociális és gyermekvédelmi intézményeket vesz át

Téma: 

A szociális intézményrendszer állami fenntartásba vételének folytatásaként az állam 2013. január 1-jével negyven szociális és 137 gyermekvédelmi intézményt vesz át a települési önkormányzatoktól.

Az erről szóló törvényt hétfőn 249 kormánypárti igen szavazattal, 97 ellenében fogadta el az Országgyűlés.
A megyei önkormányzatok szociális és gyermekvédelmi intézményeinek átvétele már idén év elején megtörtént. Most az államhoz kerülnek a települési önkormányzatok által fenntartott gyermekvédelmi intézmények, valamint a fogyatékosokat, pszichiátriai és szenvedélybetegeket ellátó otthonok. Legtöbbjük eddig a fővárosi önkormányzat tulajdona volt, a fennmaradók többsége megyei jogú városoké.
Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter előterjesztésére az állam átveszi az intézményekhez kapcsolódó ingó- és ingatlanvagyont, továbbá a vagyoni értékű jogokat, illetve 2013. június 30-i hatállyal az átvett vagyonhoz kapcsolódó önkormányzati adósságokat, ha fejlesztési, beruházási céllal keletkeztek.
Az idősek és a hajléktalanok ellátása továbbra is kötelező önkormányzati feladat marad.
Változtatott az Országgyűlés a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényen is. Alapelvvé tették, hogy a 12 év alatti gyermekek átmeneti gondozását befogadó szülőnél kell biztosítani. Ettől csak kivételes esetben lehet eltekinteni: ha a gyermek tartós beteg, súlyosan fogyatékos, ha nem lehet testvéreivel együtt elhelyezni, vagy ha a szülő ezt kéri, és az intézményi elhelyezés nem ellentétes a gyermek érdekeivel.
A jogszabály bevezeti a gyermekvédelmi gyámság jogintézményét. Így a gondozási tevékenységtől elválik a gyermek törvényes képviselete, jogainak érvényesítése. A családgondozási feladatokkal is felruházott gyermekvédelmi gyám egyidejűleg legfeljebb harminc gyermek gyámságát láthatja el. Egyik fontos feladata az lesz, hogy ha rossz bánásmódot tapasztal - például azt, hogy gondozói bántalmazzák vagy elhanyagolják a gyermeket -, akkor a kijelölt gondozási helyről elvigye és biztonságba helyezze gyámoltját, illetve kezdeményezze a gyámhatóságnál gondozási helyének megváltoztatását.
A gyermekvédelmi ellátást érintő módosítások 2014. január 1-jén lépnek hatályba.

mti

Kapcsolódó cikkeink

EPA

A PGNiG lengyel állami gázszolgáltató 2022 után már nem vesz földgázt a Gazprom orosz gázipari vállalattól, az energiahordozót Norvégiából, az euróövezetből, az Egyesült Államokból és Katarból szerzi majd be.

MTI Fotó Szigetváry Zsolt

Orbán Viktor miniszterelnök is részt vesz szombaton a Kohézió Barátai csoport következő, kormányfői szintű ülésén, amelyet február elsején tartanak a portugáliai Beja városában – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke szerdán.

MTI Fotó Sóki Tamás

Jakubinyi György gyulafehérvári érsek meghívására Áder János államfő részt vesz a június 1-jei pápai szentmisén Csíksomlyón – tájékoztatta a Köztársasági Elnöki Hivatal az MTI-t pénteken.

2020. február 22., szombat, Gerzson