Az egyéni vállalkozók nagy részét érinti a megváltozott határidő

Téma: 

Egyre több önfoglalkoztató választja a kisadózók tételes adóját, azaz a katát. Ennek egyik oka, hogy 2017-ben a kata bevételi értékhatára tizenkétmillió forintra emelkedett.

Az egyéni vállalkozók közül a legtöbben a kata szerinti adózást választják, míg a második helyen a személyi-jövedelemadó (szja) szerinti adózást választók állnak. A „dobogó harmadik fokára” pedig az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) került fel, amit mintegy ötezer egyéni vállalkozó választott – nyilatkozta Kiss Péter András, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adószakmai szóvivője az M1 Forint, fillér című magazinjában.
 
MTI Fotó Ujvári Sándor
 

Újabb köztehercsökkentéssel számolhatnak a kisvállalkozók

A kisvállalkozók az eddigi kedvezmények mellett idén újabb köztehercsökkentéssel is számolhatnak, az alanyi áfamentesség értékhatára tizenkétmillió forintra emelkedett. Az adózásról és a bevallások helyes gyakorlatáról a NAV külön programot indít, amellyel a kezdő vállalkozóknak segítenek. Hat hónapig tart a NAV által indított program, amelynek során mindenki kap egy személyes mentort. A NAV csoportos foglalkozásokat, adózói fórumokat és különböző előadásokat tart az adózási szabályokról.

A szakértők kiemelték, a változások között szerepel, hogy az egyéni vállalkozóknak idén más határidővel kell beadniuk a személyi jövedelemadó bevallásukat. A kisadózó bevételi nyilvántartások beküldésének határideje február 25-e.

A bevallási határidők változnak: a nem evás és katás egyéni vállalkozóknak a bevallási határideje május 20-a, ugyanúgy, mint az adószámos magánszemélyeké – közölte Siklós Márta, a Leitner+Leitner Kft. vezető tanácsadója. Az evás és katás vállalkozók bevallási határideje továbbra is 2019. február 25-e – tette hozzá.

Az őstermelők és az egyéni vállalkozók szja-bevallását is elkészíti a NAV

A NAV idén már nem csak a magánszemélyek, hanem az őstermelők és az egyéni vállalkozók szja-bevallását is elkészíti. Az egyéni vállalkozóknak jóvá kell hagyniuk, vagy ki kell egészíteniük az adóhatóság bevallástervezetét.

A vállalkozónak meg kell néznie, hogy minden jövedelemtípusa bekerült-e a bevallástervezetbe, hiszen a NAV csak azokról a jövedelemtípusokról tud, amiről információt kapott, akár kifizetők révén, akár a munkáltatóktól, de lehetnek olyan jövedelmek, amiről az adóhatóságnak nem volt információja – húzta alá Kocziha Andrea, a BDO Magyarország adóigazgatója.

Ha a kata szerint adózó a tavalyi évben átlépte a tizenkétmillió forintos bevételi értékhatárt, a fennmaradó részre negyven százalék különadót kell fizetnie. Ezt az összeget február 25-ig kell befizetni az adóhatóságnak.

Speciális szabály a katás egyéni vállalkozókra

A kata-bevallásban minden olyan céget fel kell tüntetni, ahol éves összesítésben egymillió forint feletti összegben állított ki számlát a vállalkozó. A katás egyéni vállalkozók számára van egy speciális szabály: aki katás egyéni vállalkozót foglalkoztat, illetve tőle számlát fogad be, annak egymillió forint összegű számla vagy elért összeg esetén adatot kell szolgáltatnia az adóhivatalnak, és ugyanez vonatkozik a katás egyéni vállalkozóra is – hívta fel a figyelmet Siklós Márta.

A kisadózó vállalkozások tételes adója, más vállalkozási formákhoz képest, kiváltja a vállalkozó járulékait, valamint a bevétel után keletkezett közterheket is.

Forrás: hirado.hu, M1

Kép: MTI Fotó Ujvári Sándor

 

Kapcsolódó cikkeink

MTI/EPA/Andy Rain

A Brexit után elképzelhető, hogy lesz újabb népszavazás Skócia kiválásáról Nagy-Britanniából - mondta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában.

Több időjárási modellszámítást is figyelembe véve a szerdára várható intenzív, kiadós csapadék mennyisége 5-40 mm között valószínű.
A hó után sok eső jön

Ma a Duna-Tisza köze középső és északi részén nagy mennyiségű eső várható. A csapadékmennyiség több helyen meghaladhatja a 20 mm-t. Vasárnap általában erősen felhős vagy borult lesz az ég, de napközben a Dunántúlon hosszabb időre is csökkenhet a felhőzet.

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Ismét nagy területen kapott lángra a száraz avar és az aljnövényzet a Hortobágyon péntek délután - közölte a hajdú-bihari katasztrófavédelmi igazgatóság helyettes szóvivője az MTI-vel.Kiss Szilvia tájékoztatása szerint a 33-as számú főút 69-es...

2019. július 23., kedd, Lenke