Az elektromos autó még ritka, de ingyen parkolhat Miskolcon

Téma: 

Ingyen parkolhatnak Miskolcon az elektromos autók. Erről is döntött csütörtökön a miskolci testület.

Sürgősségi indítványként került a képviselők elé az előterjesztés. Az ellenzék több kérdést is megfogalmazott, leginkább azt, miért volt ez sürgős, hiszen – ahogy mondták – maximum két ilyen gépkocsi lehet Miskolcon.

Perecsenyi Attila, a Régió Park Kft. ügyvezetője lapunknak elmondta: több elektromos autó-tulajdonos kérésére történt mindez. Illetve azért – folytatta –, hogy Miskolcon is támogassák a környezetbarát közlekedési módokat. Elmondta azt is, hogy ősszel és télen gyakran kerül Miskolc, a rossz levegőminőség miatt, a hírekbe. Ezen autók elterjedése, javíthatná a levegő minőségét – fogalmazott. Az előterjesztésben az is benne van: „Előrejelzések szerint az elkövetkező években körülbelül 2 millió elektromos gépkocsi üzembe helyezése várható Európában, amelynek egy része hazánkat, illetve városunkat is érintheti.”

Egyelőre azonban nincs sok ilyen gépkocsi Miskolcon. Igaz, a közelmúltban adtak át egy töltőoszlopot, amely elektromos- és tölthető hibrid autók töltésére alkalmas, és a jövő év végéig ingyenesen vehető igénybe. Akkor megtudtuk: az ilyen autók mintegy 130 kilométert tudnak megtenni egy töltéssel, ami közel egy órát vesz igénybe. A „tankolás” pedig 800 forintot kóstálna, ha nem lenne ingyenes.

Irlanda Boglárkát, az Elmű-Émász Zrt. osztályvezetőjét arról kérdeztük, az augusztusi megnyitás óta mennyien vettékk igénybe ezt a kutat. Hány ilyen autóról tud a városban. Pontos adatot nem tudott mondani, de megtudtuk: főleg hibrid autók töltenek náluk, de elektromos autók is megfordulnak a töltőállomáson. Azt is elmondta, gyakoribb, hogy ez utóbbiak szlovák rendszámúak, de Miskolcon is kezd elterjedni ez az autótípus.

Ami egyébként nem olcsó: az internetet böngészve ezek ára, meghaladhatja akár a 20 millió forintot is, de a legolcsóbb is 8,7 millió forintba kerül.

A parkoltató cég vezetőjétől azt is megkérdeztük, ezen autók ingyenessé tétele nem hátrányos megkülönböztetés-e azokkal szemben, akik nem tudják megvenni az elektromos gépkocsit. Úgy véli, nem , – mint fogalmazott – annak idején a katalizátoros autók is drágák voltak, mára mégis elterjedtek.
-boon.hu-

Kapcsolódó cikkeink

Örvös bukó. Fotó Shutterstock

A rendszeres telelőhelyeket borító vastag jégtakaró miatt szokatlanul sok vízimadár, köztük több veszélyeztetett, ritka faj egyede gyülekezik idén télen a Kiskunsági Nemzetipark-igazgatóság működési területére eső Duna-szakaszon.

Budapesten délelőtt 9.39-kor kezdődik és 11.59-ig tart, csúcspontja a fővárosban 10.48-kor következik be, amikor a Hold majdnem 60 százalékban eltakarja a Napot.

2020. szeptember 27., vasárnap, Adalbert