Az építőipar is hozzájárult Magyarország kimagasló gazdasági teljesítményéhez

Téma: 

2019-ben a magyar építőipari termelés teljesítménye az ország GDP-volumennövekedését mintegy egy százalékkal növelte, az építési beruházások pedig a nemzetgazdasági beruházások 58 százalékát tették ki – hangsúlyozta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára.

Boros Anita az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményben kiemelte: az építőiparban a havi bruttó átlagkereset 13 százalékkal növekedett tavaly, a teljes munkaidőben alkalmazott dolgozók átlagkeresete 287 900 forint volt.

Shutterstock

Az államtitkár a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adatai alapján értékelte az építőipar tavalyi teljesítményét. Hangsúlyozta: az építőipar bruttó hozzáadott értéke a 2018. évi jelentős növekedést követően 2019-ben további 21 százalékkal emelkedett. Az épületek megvalósítása ágazat termelése 19 százalékkal, az építőipari termelői árak pedig átlagosan 9,7 százalékkal emelkedtek. A tavaly kötött új szerződések összehasonlító áron számított értéke 11 százalékkal növekedett, az épületek esetében ez 22 százalékot tett ki.

Az alkalmazásban állók száma az építőiparban 2014-től folyamatosan emelkedett, 2017 óta egyre több regisztrált építőipari vállalkozás alakul.

A múlt év végén 114 500 vállalkozást tartottak nyilván az építőiparban, 12 százalékkal többet a 2018-as évhez viszonyítva. A minimum 5 főt foglalkoztató építőipari vállalkozásoknál 2019-ben a növekedés elérte a 8,1 százalékot, ez 156 700 alkalmazásban állót jelent. A teljes munkaidőben dolgozók átlagkeresete 287 900 forintra növekedett. A nemzetgazdaságban foglalkoztatottak 7,6 százaléka dolgozott az építőiparban, beleértve a 5 fősnél kisebb vállalkozásokat is.

Boros Anita elmondta: Magyarországon 2019-ben a bruttó hazai termék (GDP) az uniós átlagnál jóval nagyobb mértékben, 4,9 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest. Magyarország  gazdasági teljesítménybővülése az unióban jelentősen meghaladta a tagállamok 1,5 százalékos átlagát, és a második legjobb teljesítményt nyújtotta. Az első helyen 5,5 százalékponttal Írország áll.

A magyar nemzetgazdaság szereplőit tavaly is kiemelkedő beruházási aktivitás jellemezte, a beruházások volumene 14 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest. Míg a beruházási ráta 2010 és 2019 között a visegrádi országok esetében nem változott lényegesen, addig Magyarországon az évtized elején mért 20,2 százalékról 28,6 százalékra emelkedett 2019 végére. Az építési beruházások az összes beruházás több mint a felét, 58 százalékát tették ki tavaly.  Az építőiparban tevékenykedő gazdasági szervezetek beruházásai 2016 óta folyamatosan bővülnek: 2019-ben 212,9 milliárd forintot fordítottak a beruházásokra az építőiparban, amely összehasonlító áron 28 százalékkal magasabb az előző évhez képest.

Az államtitkár kiemelte, hogy tavaly az építési, valamint a gép- és berendezés-beruházások is jelentősen növekedtek. Az építési beruházások 16 százalékos növekedése meghaladta a nemzetgazdasági átlagot, a gépberuházásokat pedig 11 százalékos bővülés jellemezte. A leginkább eredményes területek az épületekbe, és az egyéb építményekbe történő beruházások, az uniós forrásokból finanszírozott infrastrukturális fejlesztések, az állam által építtetett kulturális és sportlétesítmények, az üzleti szféra által megvalósított irodaházak, logisztikai csarnokok, kereskedelmi egységek, valamint a háztartások lakásépítkezései voltak.

Forrás: MTI

Kép: Shutterstock

Kapcsolódó cikkeink

Shutterstock

A nyáron is folyamatos az egyeztetés az egészségügyi ágazatban.

Kábítószert találtak a DVBBS tagjainál / Fotó: Profimedia-RedDot 59 4  Blikk-információ

A DVBBS zenekar tagjai állítják, nincs közük ahhoz, hogy két lányt ájultan találtak a Balaton Soundon adott koncertjük után az öltözőjükben.

A rákkal való kétéves küzdelem után meghalt Hugo Chávez venezuelai elnök.

2020. szeptember 28., hétfő, Vencel