Az év első öt hónapjában nőtt az újszülöttek és a házasságkötések száma is

Téma: 

Csökkent a természetes fogyás mértéke 2020 első öt hónapjában, miután 4,8 százalékkal több gyermek született és 5,8 százalékkal kevesebben haltak meg, mint a múlt év azonos időszakában – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

Az év első öt hónapjában 36 527 gyermek született, 1664-gyel több, mint tavaly ilyenkor. Az időszakon belül január–februárban 8,8, március–áprilisban pedig 2,1 százalékkal több volt az élve születések száma 2019 azonos hónapjaihoz képest.

2020. január–májusban 54 656-an haltak meg, 3378-cal kevesebben, mint az előző év azonos időszakában.

A csökkenés hátterében a tavalyihoz képest idén alacsonyabb szinten tetőző influenzajárvány állhatott. Januárban 15, februárban 9,9 százalékkal kevesebben, március–áprilisban 1,4 százalékkal többen, májusban 3,9 százalékkal kevesebben hunytak el az egy évvel korábbihoz képest.

MTI Fotó Krizsán Csaba

Kiemelték, a halálozások számának csökkenése, és a születések számának emelkedése következtében a természetes fogyás mértéke 22 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

A hivatal adatai szerint a házasságkötések száma nőtt: 20 885 pár házasodott össze, 4522-vel több mint tavaly január–májusban. Január–márciusban 101, áprilisban 8,8 százalékkal több, májusban 30 százalékkal kevesebb házasságot anyakönyveztek, mint egy évvel korábban. A kisebb mértékű áprilisi növekedés és a májusi csökkenés hátterében a koronavírus-járvány miatt bevezetett, a csoportos rendezvényeket korlátozó intézkedések állhattak.

Ezer lakosra 9 élve születés és 13,5 halálozás jutott.

Az előbbi adat 0,4 ezrelékponttal magasabb az előző év azonos időszakára számított értéknél, az utóbbi 0,9 ezrelékponttal alacsonyabb, ezért a természetes fogyás 1,3 ezrelékponttal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál.

Az év első öt hónapjában ezer élveszületésre 3,9 csecsemőhalálozás jutott, ami 0,1 ezrelékpontos növekedés az egy évvel ezelőttihez képest. A házasságkötési arányszám (az ezer lakosra jutó házasságkötések száma) 5,1 ezrelékes értéke 1,1 ezrelékponttal volt magasabb az egy évvel korábbinál – olvasható a közleményben.

Forrás: MTI

Kép: MTI Fotó Krizsán Csaba

Kapcsolódó cikkeink

MTI-fotó Szigetváry Zsolt

Magyarország megvédése nem a NATO és nem is az Európai Unió feladata, hanem a miénk – mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán az Országház Kupolacsarnokában, a Honvéd Vezérkar főnöke tisztség átadás-átvételi ünnepségén.

2020. július 4., szombat, Ulrik