Az MNB visszavonta a DRB bankcsoport tagjainak tevékenységi engedélyét

Téma: 

A jegybank visszavonta a DRB bankcsoporthoz tartozó kisbankok tevékenységi engedélyét. A betétesek még e hónapban hozzájutnak megtakarításaikhoz, amelyet az Országos Betétbiztosítási Alap automatikusan fizet majd ki - mintegy 30 millió forintig -, és amelyhez az MNB elegendő forrást nyújt - nyilatkozta Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti alelnöke az MTI-nek hétfőn.

 

Hozzátette: a jegybank előre hozott vizsgálatsorozatot kezdett a brókercégek nyilvántartási rendszereinek áttekintésére. 

    A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Pénzügyi Stabilitási Tanácsa hétfő délután hozott döntést a négy hitelintézet - DRB Bank, ÉRB Bank, BRB Bank és DDB Bank - tevékenységi engedélyének visszavonásáról, miután az MNB vizsgálatának megállapítása szerint a kisbankok eszközeinek értéke nem nyújt fedezetet a velük szembeni követelések teljesítésére. Sőt, mivel a Buda-Cash Brókezház Zrt. súlyos, bankonként tízmilliárdos nagyságrendű összegekkel nem tud elszámolni, emiatt a hitelintézetek saját tőkéje is negatívvá vált - jegyezte meg.

    Az engedély-visszavonó határozatokkal automatikusan, külön kérés nélkül megindul az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) kártalanítása.

Az OBA a betétgaranciával érintett valamennyi betétre - a lakossági és vállalati megtakarítások e körbe tartoznak - törvényi előírás alapján 20 munkanapon belül maximum mintegy 30 millió forintig (100 ezer euróig) kárkifizetést teljesít. A korábbi tapasztalatok szerint az OBA a törvényes határidőnél sokkal gyorsabban fizetett a betéteseknek - mondta.

 

-mti-

 
 

Kapcsolódó cikkeink

Tizenhat miskolci roma már elhagyta Svájcot abból a hatvanötből, aki október közepén indult útnak, hogy ott menedékjogot kérjen.

Harmati László, az Erste Bank lakossági vezérigazgató-helyettese. MTI Fotó: Mohai Balázs

Megérkezett a rendőrségre az Erste Bank rémhírterjesztés miatt tett feljelentése. A rendőrség megtette a szükséges intézkedéseket - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata szerda este az MTI-t.

Tokió rendezi a 2020-os nyári olimpiát - döntött 125. ülésén a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szombaton, Buenos Airesben.A japán főváros 1964 után másodjára rendezhet nyári játékokat.

Forrás: kormany.hu

Hazatért az utolsó magyar egység a kabuli reptérről. Áder János köztársasági elnök a pénteki visszafogadó ünnepségén azt mondta: Magyarország a NATO tagjaként minden közös béketeremtő feladatból becsülettel kiveszi a maga részét.

2020. február 26., szerda, Edina