Az ország nagy részén első-, néhol másodfokú figyelmeztetés felhőszakadás miatt

Téma: 

A felhőszakadás veszélye miatt tizennégy megyében elsőfokú, négy megyében és Budapesten másodfokú figyelmeztetés van érvényben.

 

 Az Országos Meteorológiai Szolgálatnak az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint szombaton a hirtelen lezúduló sok eső okozhat gondot. Emiatt másodfokú figyelmeztetést adtak ki Bács-Kiskun, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyére, valamint Budapestre. Ezeken a területeken az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt akár 50 milliméternél is több csapadék hullhat.

    Ugyancsak a felhőszakadás veszélye miatt Baranya, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

    Átmeneti szünet után délutántól egyre többfelé alakulhatnak ki záporok, zivatarok. A zivatarokat felhőszakadás és viharos szél (60-80 kilométer/óra) kísérheti. Nagyjából a Budapest-Szeged vonal szélesebb sávjában az esti órákra várhatóan összefüggő csapadékzóna alakul ki "beágyazott zivatarokkal", amelyek egymást követve többször is áthaladhatnak ugyanazon terület felett, így akár több helyen is előfordulhat 30-40 millimétert meghaladó összcsapadék.

    Legkisebb esélye az ország északkeleti részén, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye keleti felén van zápornak, zivatarnak – tették hozzá.

    Az előrejelzés szerint szombaton a legmagasabb nappali hőmérséklet a Nyugat-Dunántúlon 16 és 20, másutt 21 és 26 Celsius-fok között valószínű, de északkeleten, keleten 27-28 fok is lehet. Késő estére 13-19 fok közé csökken a hőmérséklet.

 
-mti-

Kapcsolódó cikkeink

 A nagy hőség miatt sebességkorlátozás

A nagy hőség miatt sebességkorlátozást vezettek be a Budapest-Hatvan-Miskolc-Nyíregyháza vasútvonalon péntek estig – közölte a Mávinform az MTI-vel.

Az ország nagy részére figyelmeztetést adtak ki a köd miatt

Az ország nagy részére figyelmeztetést adtak ki a köd miatt. A tartós sűrű köd miatt az ország tizenegy megyéjére, valamint a fővárosra figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat.

OMSZ

Több megyében a további havazás, emellett országszerte a hófúvás veszélye miatt vannak érvényben elsőfokú figyelmeztetések.

Intézkedés Miskolcon a nagy meleg miatt

Miskolcon a lakosság védelme érdekében az Önkormányzat és a Miskolc Holding Zrt. tagvállalatai az alábbi intézkedésekkel igyekeznek enyhíteni a forróság okozta kellemetlenségeket.

2020. január 21., kedd, Ágnes