Az ötszázalékos áfa az importtej kiszorulását eredményezheti

Téma: 

A tárca tervei szerint az UHT-tejeknél jövő év január elsejétől bevezetésre kerülő ötszázalékos áfa miatt az import tejnek lényegében ki kellene szorulnia a magyar piacról – hangsúlyozta az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára csütörtökön, Gárdonyban.

Feldman Zsolt a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács VIII. Tejágazati konferenciáján Perspektívák a hazai tejágazatban címmel tartott előadásában rámutatott, hogy a friss tej esetében a 2018. január 1-től bevezetett ötszázalékos áfa óriási áttörést hozott a hazai tejágazatnak. Mint mondta, az intézkedés hatására csökkent az importtej, nőtt a hazai tej aránya, s ugyanez várható a tartós tejek esetében is.
 
hirado.hu
 

Az államtitkár megemlítette, hogy az egy főre jutó hazai tejfogyasztás az uniós átlagot közelíti és az áfacsökkentések utáni többletforgalom miatt akár fölé is kerülhet. Megjegyezte, hogy vaj- és sajtfogyasztásban még van potenciál a növekedésre, hiszen a vaj esetében ötöde, a sajtnál harmada a magyar fogyasztás a németnek.

Forrás: MTI

Kép: hirado.hu

 

Kapcsolódó cikkeink

753 ezer marhával élünk együtt - Nőtt a magyar szarvasmarha-állomány 2010 és 2013 között - a helyettes államtitkár szerint magyar tejből is több van a boltokban.

MTI /Máthé Zoltán

A kiszámíthatóság és a biztonság költségvetéseként jellemezte a kormány 2017-es büdzséjavaslatát a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

 Szerdától beköszönthet a valódi tél, vasárnapig több megyében jelentős mennyiségű hó eshet – hívja fel az autósok figyelmét a közútkezelő. A Magyar Közút Nonprofit Zrt.

2019. június 25., kedd, Vilmos