Az új fertőzöttek és a gyógyultak aránya kedvező, a járvány lefelé menő szakában vagyunk

Téma: 

Az aktív fertőzöttek száma 1659-re csökkent. Az aktív fertőzöttek 45 százaléka, az elhunytak 61 százaléka, a gyógyultak 46 százaléka budapesti. Az aktív fertőzöttek harmada, 510 fő igényel kórházi kezelést, közülük 27-en vannak lélegeztetőgépen.

Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs csütörtöki online sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az új fertőzöttek és a gyógyultak aránya kedvező, a járvány lefelé menő szakában vagyunk. De a járványügyi készültséget ugyanúgy fenn kell tartanunk, minden apróbb elmozdulást szem előtt kell tartani.

MTI Fotó Balogh Zoltán

Hétfőtől folytatódik a védőoltások beadása a hetedik osztályos tanulóknak – tájékoztatott.

A tavaszi kampányoltások közül a kötelező hepatitis B elleni vakcinából az őszi első adagot 98 ezer tanuló kapta meg, a másodikat azonban márciusban csak 20 ezer diáknak tudták beadni a járványügyi helyzet miatt. Az oltásból kimaradt diákoknak május 25. és június 12. között pótolják az oltást.

Ugyanebben az időszakban kapja meg a HPV (humán papilloma vírus) elleni védőoltás áprilisban elmaradt második részletét az a mintegy 41 ezer 7. osztályos lány, akinek a szülei igényelték az oltást – tette hozzá. Kiemelte, az oltási kampányban is fokozottan ügyelnek a járványügyi szabályok betartására, a tanulók időpontra érkeznek majd.

Müller Cecília arról is beszélt, hogy csökkenő tendenciát mutat az aktív fertőzöttek száma, szerdán 43 új igazolt fertőzöttet regisztráltak. Ezért a járványügyi készültséget fenn kell tartani – hangsúlyozta.

Tájékoztatás a határátkelők forgalmáról

Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta, a Nyugat-Európába tartó és az onnan érkező tranzitforgalom Csanádpalotánál, Nagylaknál és Ártándnál lépheti át a határt. A csanádpalotai átkelőt az autóbusszal, a nagylaki átkelőt a személygépkocsival utazók használhatják, az ártándi átkelőt valamennyi járműtípussal igénybe vehetik.

Kiemelte, hogy átléphetik a határt és mentesülnek a hatósági házi karantén alól azok a román állampolgárok, akik a Liszt Ferenc repülőtérről repülnek tovább, vagy a gépük Magyarországra érkezik, és innen indulnak haza. Bizonyos szabályokat ugyanakkor kötelező betartaniuk – hívta fel a figyelmet.

Az őket szállító buszok vagy kisbuszok csak a kijelölt benzinkutakon és pihenőhelyeken állhatnak meg, a reptérre utasokat szállító gépkocsivezetőknek 24 órán belül a belépés helye szerinti határátkelőhelyen, a tranzitautóbuszokkal utazóknak az utazáshoz szükséges legrövidebb időn belül a kijelölt útvonalon el kell hagyniuk Magyarország területét – mondta Kiss Róbert.

Hozzátette: a tranzitutasok belépésének feltétele az is, hogy alávessék magukat az egészségügyi vizsgálatnak, ne álljon fenn náluk a koronavírus-fertőzés gyanúja, a kisbuszok, autóbuszok vezetői hitelt érdemlően, menetlevéllel igazolják a reptérre szállítás tényét, az utasok pedig azt, hogy van érvényes repülőjegyük, a célországba pedig biztosított a belépésük.

A kormány folyamatosan egyeztet a szomszédos országokkal

Az alezredes szólt arról, hogy a kormány folyamatosan egyeztet a szomszédos országokkal a további átkelők megnyitásáról és a korlátozások megszüntetéséről. Példaként

említette: néhány napon belül a magyar–osztrák határt a két ország állampolgárai átléphetik, ha négy napnál nem régebbi német, magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolják, hogy nem koronavírus-fertőzöttek.

Az ügyeleti központ munkatársa kitért arra, hogy már 1145-en regisztráltak a hatósági házi karantén elektronikus ellenőrzését szolgáló mobiltelefonos alkalmazásra, az aktív felhasználók száma 837. Az elmúlt 24 órában 850 hatósági házikarantén-intézkedést rendeltek el, jelenleg 11 103 van érvényben, a rendőrség az elmúlt egy napban végzett ellenőrzéseken 31 magatartásszegést tapasztalt.

Az ügyekben 71 gyanúsítottat hallgattak ki

Hozzáfűzte, 386-ra emelkedett a járványüggyel összefüggésben elrendelt büntetőeljárások száma, közülük 104-et rémhírterjesztés, 28-at közveszéllyel fenyegetés, 119-et csalás és 21-et járványügyi szabályszegés miatt indítottak, ezekben az ügyekben 71 gyanúsítottat hallgattak ki.

Kiss Róbert a határforgalomról elmondta: a teherforgalomban a belépő oldalon Tompán két, Röszkén három, Csanádpalotánál egy órát, a kilépő oldalon Röszkénél és Ártándnál két, Csanádpalotánál egy órát kell várakozni. A személyforgalomban Magyarország irányába Hegyeshalomnál másfél, Nagylaknál kétórás, Ártándnál egyórás, a kilépő oldalon Nagylaknál háromórás a várakozás.

Forrás: hirado.hu, MTI

Kép: MTI Fotó Balogh Zoltán

Kapcsolódó cikkeink

(MTI Fotó: Illyés Tibor)

Rendkívüli időszak elé nézünk, szükségünk van a bennünket, magyarokat jellemző erőre, bátorságra, és legfőképpen az egységünkre - mondta a külgazdasági és külügyminiszter.

 

EP-választás - Elemzők: leginkább a Fidesznek kedvez az alacsony részvételi arány

Leginkább a kormányzó Fidesz-KDNP-nek kedvez az alacsony részvételi arány az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak választásán - állapították meg a vasárnapi urnazárással egy időben az MTI által megkérdezett szakértők. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint...

EPA

Magány és üresség uralta széttöredezett társadalomban élünk, amely elvesztette a nevetés, a játék és a nyugalom értékeit - figyelmeztetett Ferenc pápa vasárnap újévi homíliájában a római Szent Péter-bazilikában.

2020. szeptember 29., kedd, Mihály