Az újraindulással a foglalkoztatási helyzet normalizálódása is várható

Téma: 

A koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások enyhülésével a munkaerőpiacon is javulásra lehet számítani, de a visszarendeződés lassúnak ígérkezik elemzők szerint.

 

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője az MTI-hez eljuttatott kommentárjában úgy ítélte meg, hogy a következő hónapokat a munkaerőpiac lassú normalizálása jellemezheti, a járvány előtti szint azonban csak lassan állhat helyre, tekintettel arra, hogy több ágazat még nem működik teljes kapacitással, illetve hogy a külső kereslet helyreállása is lassú lesz.

Shutterstock

Horváth András, a Takarékbank vezető elemzője úgy számolt, hogy a múlt a hónapban újonnan megjelent állástalanokat az inaktívak helyett a munkanélküliek közé számítva a munkanélküliségi ráta hat százalékosra emelkedett áprilisban. A járvány eleji drasztikus várakozások kilapulni látszanak. A munkanélküliség várhatóan a következő hónapokban is hét százalék alatt marad, az éves átlag pedig hat százalék alatt lehet.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője arra hívta fel a figyelmet, „nehéz úgy reagálni egy sokkra, hogy a valóságban fogalmunk nincs arról, hogy milyen munkaerőpiaci károkat okozott a koronavírus-válság”. Mindezekre tekintettel bármiféle előrejelzés hiábavaló, mindenesetre várhatóan a hét százalék körüli munkanélküliségi ráta lehet a realitás az idei év második felében – vélekedett.

Forrás: MTI

Kép: Shutterstock

Kapcsolódó cikkeink

Veszélyesnek és bonyolultnak nevezte az ónos eső, illetve a fagy miatt az ország több pontján is kialakult helyzetet Bakondi György hétfőn este az M1 Híradójában.

AP

A migrációs nyomás miatt komoly biztonsági kockázatot jelent a balkáni helyzet – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 Ma este adásában.

EPA

A görög-török határon nagyon komoly helyzet van – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója pénteken az M1 Ma este műsorában.

Kritikus a helyzet a Fertő tóban

Az elmúlt időszak száraz időjárásának és a nagy melegnek köszönhetően kritikus szintre csökkent a Fertő tó vízszintje - írja a Turizmus Online.

2021. április 13., kedd, Ida