Beköszönt a tél

Téma: 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzése szerint jönnek a mínuszok és havazásra is egyre több helyen lehet számítani. Már sózzák az utakat.

Ma erősen felhős vagy borult lesz az ég, főként a Tata-Szeged vonaltól keletre várható eső, elsősorban az északkeleti területeken havas eső, hó is. Megmaradó hó estétől helyenként északkeleten lehet. Az erős északnyugati, északi szél estére a a Dunántúlon és északkeleten is mérséklődik. A hőmérséklet kora délután 3 és 8, késő este -1 és +4 fok között valószínű.

Holnap szintén erősen felhős vagy borult lesz az ég. Északkeleten továbbra is számíthatunk gyenge havazásra, délnyugaton viszont elsősorban délutántól eső valószínű. Többnyire mérsékelt lesz a változó irányú szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire +2 és -3 fok között alakul, az északkeleti határnál egy-két fokkal hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 0 és +5 fok között valószínű.

Már sózzák az utakat

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. 93 üzemmérnökségén kettes riasztási fokozatot rendeltek el szerdán a téliesre forduló időjárás miatt. Annak érdekében, hogy megelőzzék az utak síkossá válását csütörtök reggelig legalább egyszer sószórást végeznek a mintegy 31 ezer kilométeres országos közúthálózaton - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője szerdán az MTI-vel.Pécsi Norbert Sándor közleményében azt írta: a meteorológiai előrejelzések alapján már szerda délutántól havas esőre, hószállingózásra vagy kisebb havazásra lehet számítani, és a téliesebb időjárás várhatóan a hét hátralévő részében is kitart. Pénteken és szombaton akár 5-15 centiméternyi hó is hullhat az ország egyes területein - írta.A Magyar Közút Nonprofit Zrt. 93 üzemmérnökségén csaknem 700 munkagép van készenlétben és a szakemberek is 12 órás váltott műszakokban látják el feladataikat.

Útállapot a közösségi oldalakon

Az Útinform munkatársai hivatalos Facebook- és Twitter-oldalukon reggel fél 6 és este fél 6 között naponta hatszor osztanak meg országos összesítést az aktuális útállapotokról, útviszonyokról. A www.utinform.hu oldalon folyamatos tájékoztatást kaphatnak a közlekedők, megtalálhatók rajta a megyei és autópálya-diszpécserek telefonos elérhetőségei is, az Útinform munkatársait pedig a 06-1-336-2400-ás telefonszámon keresztül kereshetik az autósok - ismertette Pécsi Norbert Sándor.

Hétvégén is marad a csapadékos idő

Hétvégén többfelé várható csapadék; pénteken északon és nyugaton havazás, másutt eső, havas eső, néhol ónos eső. Az északkeleti szél több helyen megerősödik. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke +1 és -4, a legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +5 fok között alakul.

Szombaton eleinte túlnyomóan borult lesz az ég, majd északnyugat felől felszakadozik a felhőzet. Többfelé várható havazás, délkeleten eső, havas eső is lehet. Az északi, északnyugati szél többfelé élénk, északnyugaton helyenként erős lesz. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 0 és -5, a legmagasabb nappali hőmérséklet -2 és +2 fok között alakul.

Vasárnap nyugaton szakadozott lesz a felhőzet, keleten eleinte erősen felhős lesz az ég, majd ott felszakadozik a felhőzet. Keleten, délen gyenge havazás előfordulhat.A változó irányú szél mérsékelt marad. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke -2 és -8 fok között valószínű, de a kevésbé felhős, havas területeken több fokkal hidegebb lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet -2 és +2 fok között alakul.

A jövő hét első felében már többfelé várható kisebb havazás, általában mérsékelt marad a légmozgás. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke kedd magasságában 0 és -5, a legmagasabb nappali hőmérséklet -2 és +3 fok között alakul.

-mti-

Kapcsolódó cikkeink

MTI/EPA/Carsten Rehder

A migránspárti nem kormányzati szervezetek sem Magyarországon, sem máshol nem kívánják átláthatóvá tenni tevékenységüket és pénzügyeiket, ezzel pedig beismerik, hogy eddig illegálisan működtek - jelentette ki Hollik István, a KDNP országgyűlési képviselője keddi...

Maláj utasszállító - Szigorúbb szankciók bevezetését sürgetik Oroszországgal szemben az Európai Parlament (EP) képviselői

Szigorúbb szankciók bevezetését sürgetik Oroszországgal szemben az Európai Parlament (EP) képviselői, miután az uniós parlament külügyi bizottsága kedden megbeszéléseket folytatott Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszterrel....

http://www.mnvh.eu/

A most megnyíló európai uniós források jó kiindulópontot teremtenek annak eléréséhez, hogy Magyarország ne csak termelési, hanem innovációs központtá is váljon Közép-Európában - nyilatkozta Glattfelder Béla, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért...

A magyar versenyzők egy-egy arany-, ezüst- és bronzérmet szereztek a portugáliai Montemor-o-Velhóban zajló kajak-kenu Európa-bajnokság szombat délelőtti döntőiben.

2019. július 20., szombat, Illés