Beköszönt a tél

Írta: itv , - Frissítve: 22nd January, 2014 - 9:07pm

Téma: 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzése szerint jönnek a mínuszok és havazásra is egyre több helyen lehet számítani. Már sózzák az utakat.

Ma erősen felhős vagy borult lesz az ég, főként a Tata-Szeged vonaltól keletre várható eső, elsősorban az északkeleti területeken havas eső, hó is. Megmaradó hó estétől helyenként északkeleten lehet. Az erős északnyugati, északi szél estére a a Dunántúlon és északkeleten is mérséklődik. A hőmérséklet kora délután 3 és 8, késő este -1 és +4 fok között valószínű.

Holnap szintén erősen felhős vagy borult lesz az ég. Északkeleten továbbra is számíthatunk gyenge havazásra, délnyugaton viszont elsősorban délutántól eső valószínű. Többnyire mérsékelt lesz a változó irányú szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire +2 és -3 fok között alakul, az északkeleti határnál egy-két fokkal hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 0 és +5 fok között valószínű.

Már sózzák az utakat

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. 93 üzemmérnökségén kettes riasztási fokozatot rendeltek el szerdán a téliesre forduló időjárás miatt. Annak érdekében, hogy megelőzzék az utak síkossá válását csütörtök reggelig legalább egyszer sószórást végeznek a mintegy 31 ezer kilométeres országos közúthálózaton - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője szerdán az MTI-vel.Pécsi Norbert Sándor közleményében azt írta: a meteorológiai előrejelzések alapján már szerda délutántól havas esőre, hószállingózásra vagy kisebb havazásra lehet számítani, és a téliesebb időjárás várhatóan a hét hátralévő részében is kitart. Pénteken és szombaton akár 5-15 centiméternyi hó is hullhat az ország egyes területein - írta.A Magyar Közút Nonprofit Zrt. 93 üzemmérnökségén csaknem 700 munkagép van készenlétben és a szakemberek is 12 órás váltott műszakokban látják el feladataikat.

Útállapot a közösségi oldalakon

Az Útinform munkatársai hivatalos Facebook- és Twitter-oldalukon reggel fél 6 és este fél 6 között naponta hatszor osztanak meg országos összesítést az aktuális útállapotokról, útviszonyokról. A www.utinform.hu oldalon folyamatos tájékoztatást kaphatnak a közlekedők, megtalálhatók rajta a megyei és autópálya-diszpécserek telefonos elérhetőségei is, az Útinform munkatársait pedig a 06-1-336-2400-ás telefonszámon keresztül kereshetik az autósok - ismertette Pécsi Norbert Sándor.

Hétvégén is marad a csapadékos idő

Hétvégén többfelé várható csapadék; pénteken északon és nyugaton havazás, másutt eső, havas eső, néhol ónos eső. Az északkeleti szél több helyen megerősödik. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke +1 és -4, a legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +5 fok között alakul.

Szombaton eleinte túlnyomóan borult lesz az ég, majd északnyugat felől felszakadozik a felhőzet. Többfelé várható havazás, délkeleten eső, havas eső is lehet. Az északi, északnyugati szél többfelé élénk, északnyugaton helyenként erős lesz. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 0 és -5, a legmagasabb nappali hőmérséklet -2 és +2 fok között alakul.

Vasárnap nyugaton szakadozott lesz a felhőzet, keleten eleinte erősen felhős lesz az ég, majd ott felszakadozik a felhőzet. Keleten, délen gyenge havazás előfordulhat.A változó irányú szél mérsékelt marad. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke -2 és -8 fok között valószínű, de a kevésbé felhős, havas területeken több fokkal hidegebb lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet -2 és +2 fok között alakul.

A jövő hét első felében már többfelé várható kisebb havazás, általában mérsékelt marad a légmozgás. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke kedd magasságában 0 és -5, a legmagasabb nappali hőmérséklet -2 és +3 fok között alakul.

-mti-

Kapcsolódó cikkeink