Belvízi helyzetkép

Téma: 

Az elmúlt napokban több területen is első illetve másodfokú belvízvédelmi készültség elrendelésére került sor. A Kettős - Körös folyón árhullám vonul le. A Hosszúfok-Határér-Kölesér gravitációs vízkivezetési lehetőség megszünt, Hosszúfoki szivattyútelepeknél vízmércén elérték az indulási vízszintet. A területre lehulló csapadék mennyisége további nagymértékű vízszint emelkedést jelez.

Az elöntések kialakulásának megelőzése érdekében szivattyútelepi üzemelés szükséges, ezért a területi Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság március 16-án 10:00 órától másodfokú belvízvédelmi fokozatot rendelt el a Kettős-Körös jobb parti szakaszán. A Kisújszállási szakaszon a csatornák vízállása a szivattyútelepi indulási szinteket meghaladja, gravitációs levezetési lehetőség nincs, így március 15-től kezdődően a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság itt is másodfokú belvízvédelmi fokozatot rendelt el 7 szivattyútelepre. Továbbra is másodfokú belvízvédelmi készültség van érvényben a Zala jobb parti, Keszthely-hévízi, Dél-Kis-balatoni, Felőszabolcs-alsó belvízvédelmi szakaszokon a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság területén, illetve további szakaszokon. Összesen 10 szakaszon van jelenleg is másodfokú belvízvédelmi készültség, elsőfokú készültség 16 szakaszon van. Az országban a belvízvédelmi készültség jelenleg összesen 56 szivattyútelepet érint.A hét első napjaiban többször erősen megnövekszik a felhőzet, több helyen lehet eső, zápor. Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területén nem várható. (forrás: vizugy.hu)

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó

Az Állami Számvevőszék benyújtotta a 2018-as működéséről és szakmai tevékenységéről szóló beszámolóját az Országgyűlésnek – közölte a számvevőszék csütörtökön közleményben az MTI-vel.

EPA

Kína vasárnap sikertelenül próbálta nehéz hordozórakétáinak második típusát, a Long March-5 Y2-t, amely egy 7,5 tonnás távközlési műholdat állított volna pályára - jelentette a helyi média.

Felhő és zápor lesz  a hétvégén.

Az ország nagyobb részén felhős időre számíthatunk, és többfelé várható csapadék. Pénteken, majd vasárnap csak néhol alakulhat ki zápor, szombaton viszont többfelé lehet számítani erre.

 

2020. július 4., szombat, Ulrik