Belvízi helyzetkép

Téma: 

Magyarország dunántúli síkvidéki területein 20-30 mm, az Alföldön 8-15 mm csapadék hullott az elmúlt 24 órában. A hó a síkvidéki területeken az egész országban elolvadt, a felső talajrétegek teljesen telítettek, a belvízlevezető csatornákban a vízszintek jelentősen megemelkedtek. Az Alföldön a két nap alatt lehullott 15-25 mm eső elolvasztotta a korábbi hóréteget, így a belvízzel elöntött terület folyamatosan nő. Országosan 121 300 ha a belvízzel elöntött terület, ebből 56 000 ha vetés-szántó. Legnagyobb, 20 ezer ha fölötti elöntésekJász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Csongrád megyében vannak, de Békésben és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is 10 ezer fölötti területeket jelentettek. 12 vízügyi igazgatóság területén van érvényben belvízvédelmi készültség 63 szakaszon, ebből 17 szakaszon I. fokú és 41 szakaszon II. fokú és 5 szakaszon III. fokú a belvízvédelmi készültség.

A III. fokot a Dombóvári belvízvédelmi szakaszon a Kapos magas vízszintje, valamint a Zala és Kis-Balaton mentén 4 szakaszon a nagy mennyiségű csapadék miatt kellett elrendelni. Érintett vízgazdálkodási társulatok: 8 vízgazdálkodási társulat I. fokú, 13 társulat II. fokú, 1 társulat III. fokú belvízvédelmi készültséget tart fenn. Önkormányzatok: 11 önkormányzat (Dunavarsány, Szurdokpüspöki, Székesfehérvár, Nyíregyháza, Balástya, Tiszalök, Jászalsószentgyörgy, Fegyvernek, Békéscsaba, Sarkadkeresztúr, Köröstarcsa) I fokú, 5 önkormányzat (Tomajmonostora, Felgyő, Nagyecsed, Kötegyán, Körösladány) II. fokú belvízvédelmi készültséget rendelt el. Az elkövetkező 6 napban az előrejelzések szerint 25-30 mm közötti csapadék várható. Amennyiben az előre jelzett csapadék tényleg leesik, az elöntött területek nagysága tovább fog emelkedni. Az elmúlt két nap folyamán egy mediterrán ciklonból számottevő esőzés érte el az országot, melynek súlypontja a Dél-dunántúli terület volt. A csapadék nagy része eső formájában hullott, így baranyai hegyvidék és a somogyi dombság 10-30 mm víztartalmú hótakaróját is leolvasztotta. Ennek következtében az itteni kisvízfolyásokon heves áradások indultak el, melyek befogadóján, a Kaposon III. fok feletti vízállások alakultak ki. A ma hajnalban lehullott intenzív esőből kisebb vízállás-emelkedések voltak a felső szakaszokon. Az észak-magyarországi területeken kezdetben hó hullott, de ez havas esőbe, esőbe váltott át. Ez csak kisebb vízfolyásokon (pl. Bene-patak) indított el mérsékeltebb árhullámokat, illetve tartósabbá tette a Zagyva áradását. A Tarna ismételt áradásai egymásra hatva elérhetik a III. fokot is. A külföldi vízgyűjtőkön mérsékeltebb volt a csapadék, de az olvadással együtt ismét több vízfolyás árad. A Rába vízgyűjtőjén a magasabb részeken havazás volt, de a lejjebb lehullott eső következtében a mellékfolyói (Pinka, Gyöngyös, Répce) is áradnak, így az újabb árhullám Szentgotthárdnál és Körmendnél meghaladhatja a II. fokot. Az Ipoly valamennyi mellékvizén áradás indult el, amit a délutánra jelzett hevesebb eső fokozati szintre emelhet. Ez a csapadék érinti a Sajó középső vízgyűjtőjét (kb. Rimaszombatig ahol II. fok feletti árhullám alakulhat ki), e fölött már havazás várható, kivéve a Bodrog észak-keleti vízgyűjtőjét. A keleti vízgyűjtők közül a Krasznán alakult ki jelentősebb árhullám, mely holnapra II. fok szintje körül tetőzik a határszelvény után. A Körösök közül a Fekete-Körösön alakul ki nagyobb áradás, Ant-nál várhatóan II. fok feletti szinten. A ma délutáni csapadék után lehűlés lesz, az újabb melegfront és esőzés kedd környékén várható.

Kapcsolódó cikkeink

Fotó: Ádám János

Több mint hárommilliárd forintot fordítanak a kisvasút felújítására.

 

A kormányellenes média pénzelésével vádolta meg az Európai Uniót a hét végén Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök, amelyet Brüsszel határozottan elutasított.

MTI Fotó Szigetváry Zsolt

A Közoktatási Kerekasztal meghatározta munkafolyamat szerint már megalakultak a munkacsoportok, ezekből öt meg is kezdte működését.

A MÁV-START Zrt. ötven százalékos alkalmi menettérti kedvezményt biztosít bármely belföldi állomásáról Sátoraljaújhelyre, a 2013. augusztus 17-én megrendezésre kerülő Pálházi Állami Erdei Vasút Kisvasúti Napjára vonattal utazóknak.

2019. július 20., szombat, Illés