A benzin ára nő többet, de a gázolaj lesz drágább

Téma: 

Míg előző héten a benzin ára nem változott, s a gázolaj még olcsóbb is lett, e héten mindkét említett üzemanyagfajta drágulni fog.
Nem meglepetés, hiszen a világpiaci árakból számítani lehetett rá, hogy e héten ismét nőnek az üzemanyagárak. A csaknem három hete változatlan áron kínált benzin 5, a múlt héten 4 forinttal apasztott árú gázolaj 3 forinttal lesz drágább szerdától - erősítették meg a holtankoljak.hu értesülését piaci forrásokból.

A 95-ös átlagos literára így 430, a gázolajé 431 forint lesz, s noha elvileg utóbbi drágábbnak mutatkozik, bizonyára lesz olyan kút, ahol a két üzemanyagfajtát azonos áron kínálják majd. Hogy pontosan mennyiért, az természetesen szintén töltőállomásonként változhat, 415-450 forint közötti árakra lehet számítani, tankolás előtt érdemes megnézni őket. Noha az egyes kutak között tapasztalható mintegy 30 forintos eltérés elmarad az egy évvel ezelőtt még 377 forintért adott benzin és a tavaly ilyenkor 366 forintos gázolaj éves (53 és 65 forintos) drágulásától, jó kutat választva csupán 20 forintos eltérés esetén is 1000 forint spórolható meg egy átlagos, 50 literes tankolás esetén is.

Mind többeket késztethet autógázra térésre, hogy az alternatív hajtóanyagok közül az LPG 236 forintos literára a mostani drágulás után csaknem 200 forinttal lesz kedvezőbb a benzinénél. Az etanol 346 forint körül várható ára azonban továbbra sem kedvez a nagyrészt kukoricából is előállítható hajtóanyagnak, annak használatával ugyanis az árkedvezményt nagyjából felemésztő többletfogyasztás kalkulálható.

Kapcsolódó cikkeink

Illusztráció

Drágul a benzin - Emeli bruttó 2 forinttal a 95-ös benzin árát szerdán a Mol Nyrt., a gázolaj ára nem változik - értesült piaci forrásokból az MTI. A lépéssel a benzin átlagára 401-402 forintra nő, a gázolajé 420-421 forint marad.

MTI Fotó

A Mol bruttó 4 forinttal csökkenti a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán, a gázolajé nem változik – értesült az MTI piaci forrásból hétfőn.

hirado.hu

Emelte bruttó 6, illetve 5 forinttal a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol Nyrt.Az emeléssel a 95-ös benzin átlagára 332-333 forintra, a gázolajé 341-342 forintra nőtt.

Emeli bruttó 3-3 forinttal a jövő hét péntekén a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi árát a Mol Nyrt. - értesült piaci forrásokból az MTI pénteken.

2019. augusztus 19., hétfő, Huba