BME-rektor: Volt idő felkészülni az új nyelvvizsga-előírásokra

Téma: 

Hat évvel ezelőtt született meg a jogszabály, vagyis elegendő idő állt rendelkezésre a diákoknak ahhoz, hogy felkészüljenek az új nyelvvizsga-követelményre – mondta a Magyar Hírlapnak Józsa János, a Magyar Rektori Konferencia elnöke, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora, aki szerint ugyanakkor egyes szakok, társadalmi csoportok esetében lehetne bizonyos könnyítéseket alkalmazni, de anélkül, hogy mások ezt diszkriminációként éljék meg.

 

Józsa János a bevezetés előtti utolsó évben nagy fellendülést vár a nyelvvizsgázók számát tekintve. „A diákok közül sokan észbe kapnak majd, és mivel már nagy mennyiségű tudást szereztek a középiskolai évek alatt, ha azt egy külön tanár segítségével megerősítik, akkor a bizonyítvány megszerzése az utolsó pillanatban is sikerülhet” – mutatott rá a lapban.

MTI Fotó

Úgy vélte, hogy miközben a kormány – helyesen – fenntartja a szigort a követelmény jövő évi bevezetésére vonatkozóan, a háttérben remélhetően komoly hatástanulmányok készülnek arról, hogy milyen mértékben adottak a nyelvtanulás feltételei a diákok esetében.

Arra a felvetésre, hogy becslések szerint a tanulók akár negyven-ötven százalékanem kerülhet be a felsőoktatásba az új követelmény miatt, az MRK elnöke azt mondta: országos átlagnak ezt egy pesszimista becslésnek tartja, egyes intézmények esetében azonban az arány valós lehet.

Szerinte még idén év végén egy átfogó, alapos felmérést kellene készíteni a végzős középiskolás diákok körében, amivel valós képet kaphatnának a döntéshozók a tanulók aktuális nyelvtudásáról, addigi nyelvvizsga-sikerességéről. Mindennek fényében lehetne megbecsülni a jövő februárra várható jelentkezői létszámot.

Kitért arra is, hogy az MRK fontosnak tartja a minimumpontszám és a többletpontokrendszerének mihamarabbi átgondolását. Jelenleg ugyanis a nyelvvizsgáért még pluszpontokat kaphatnak a hallgatók, jövő évtől viszont ez csak a második nyelvvizsga esetében képzelhető el.

Forrás: MTI

Kép: MTI Fotó

Kapcsolódó cikkeink

Rendkívüli sajtótájékoztatót tartott a Miskolci Egyetem rektora, Prof. Dr. Patkó Gyula a napokban az interneten napvilágot látott, a Miskolci Egyetem vezetőit komoly vádakkal illető írásokkal kapcsolatban.

Már nemcsak rendőrök és befolyásos tisztviselők vannak az ügyészség célkeresztjében a nemrégiben kitört nyelvvizsga botrány miatt, hanem úgy tűnik, hogy politikusok is. Néhány országgyűlési képviselő is pénzért vehette feketén az oklevelét több egyetemi oktatótól.

MTI Fotó

Ma 75 ezer nyelvvizsga hiányában középfokú végzettséget igénylő munkakörben elhelyezkedett munkavállaló van Magyarországon.

2020. július 8., szerda, Ellák