Boros: Rájöttek, hogy nincs értelme támadni minket

Téma: 

A közgazdász több lehetőséget is lát a belgazdaság beindítására, de ezeket szerinte a pénzügyi bürokrácia blokkolja.

2010-től úgy is megálltunk a lábunkon, hogy közben megszakadt az IMF-fel az együttműködés, ami hatalmas érzelmi viharokat váltott ki – jelentette ki Boros Imre közgazdász az M1 Ma reggel című műsorában.

Eközben a befektetőknek lassan keresniük kell azokat az adósokat, akik pontosan fizetnek. Magyarország 1931 óta nem volt fizetési hátralékban, a piac pedig rájött, hogy nincs értelme támadni minket – mondta Boros Imre.

Ami a közhangulatot illeti: túl sok oka nincs a boldogságra, aki szaporán jár helyben, mert ugyanúgy elfárad, mintha futna, sőt talán még jobban, mert fizikailag jobban megterheli – érzékeltette a közgazdász.

Beszélt arról is: nem általános forgalmierő-növekedést tart szükségesnek, hanem azoknál a termékeknél kellene hogy beinduljon a vásárlóerő, amelyek kifejezetten hazai előállításúak. Példaként említette, hogy a rendszerváltás óta 35-40 százalékkal esett a húsfogyasztás.

Arra a felvetésre, hogy sokan hiányolják a kormány koherens gazdaságpolitikáját, azt mondta: egyszerűen azt hiányolják, aminek a kibontakoztatását a piac nagyon akadályozza. Szerinte nálunk túl van hangsúlyozva az exportdinamika, nincs olyan olcsó finanszírozás itthon, ami elérhető lenne és a növekedési többletet adná. Ahol pedig lehetne fogyasztást növelni – például sertésfronton -, a fogyasztás egyre nagyobb része nem az adózó gazdaságban realizálódik. Ez a szegénységből adódik – magyarázta.

Szerinte nagy szükség lenne rá, hogy ez a tendencia a ciklus végéig megváltozzon, mert az emberek a zsebük alapján szavaznak, és vagy elfordulnak a politikától, vagy „azt büntetik, aki ezt a balhét előállította”.

Szólt arról is: többféle lehetőséget lát arra, hogy a belgazdaság beinduljon, de valahogy ezeket a pénzügyi bürokrácia blokkolja. Példaként említette a helyi pénzhelyettesítők alkalmazását, a helyi piacok erősítését, a tudatformálást. Nem hatalmas dolgokra kell gondolni, ebben a helyzetben az apró lépések is nagyon fontosak, sok, a vidéket, a mezőgazdaságot, az élelmiszeripart segítő lépésre lenne szükség – fejtette ki a közgazdász.
-HÍRADÓ-

Kapcsolódó cikkeink

A magyar kormány elfogadja az európai együttműködés szabályait, de azt nem, hogy idegenek kormányozzák a magyarokat, ahogyan azt sem, hogy EU-s intézmények tiszteletlenül bánjanak velük – jelentette ki Orbán Viktor az október 23-i állami ünnepségen, a budapesti Kossuth téren...

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) a globális tőke nyomulásának fő intézményévé vált, ennek iskolapéldája a görög adósságválság kezelése - mondta Boros Imre közgazdász vasárnap reggel az M1 aktuális csatornán arra a hírre, hogy az IMF független kiértékelő hivatalának...

hirado.hu

Soros György "maffiaállamnak" nevezte Magyarországot, amit Orbán Viktor miniszterelnök is kikért magának - a témában Boros Bánk Levente, a Médianéző igazgatója nyilatkozott a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

2019. május 23., csütörtök, Dezső