Bővül az online kasszákra kötelezettek köre

Téma: 

A gépjármű szerelőket, karbantartókat, a gépjárműalkatrész-kiskereskedőket, a motorkerékpár-alkatrész kereskedőket-javítókat, a plasztikai sebészeteket, a diszkó, illetve táncteremet működtetőket, a ruházati tisztító szolgáltatást végzőket és az edzőtermeket üzemeltetőket is bekötik az online pénztárgép-rendszerbe szeptember 30-tól. Jövő januártól pedig a pénzváltók csatlakoznak az online rendszerhez.

Szeptember 30-ától és 2017. január 1-jétől a kormány további ágazatokra terjeszti ki az online pénztárgépek használatának kötelezettségét – jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Hangsúlyozta, a vállalkozásokat és a magánszemélyeket terhelő adók csökkentése mellett a korábbiaknál jóval szigorúbban kíván eljárni a kormány az adóelkerüléssel szemben. Varga Mihály szerint a feketegazdaság visszaszorításában jelentős szerepet játszott az online pénztárgépek használatának és az elektronikus közútiáruforgalom-ellenőrző rendszer (EKÁER) bevezetése.

Forrás - profit7.hu

Így a gépjármű-javítási, karbantartási tevékenységet, a gépjárműalkatrész-kiskereskedelmet, a motorkerékpár-alkatrész kereskedelmet és javítást végzők, a plasztikai sebészeti tevékenységet folytatók, a diszkót, illetve táncteremet működtetők, a ruházati tisztító szolgáltatást végzők és a különböző fizikai közérzetet javító és testedzési szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások lesznek kötelezettek az online pénztárgép használatára szeptember 30-ától, 2017. január 1-jétől pedig a pénzváltók csatlakoznak az online rendszerhez – tudatta Varga Mihály. A tárcavezető megjegyezte, hogy 2017. január 1-jétől a személyszállító tevékenységet végző taxisok és uberesek bevételéről is online adatokat kell szolgáltatni az adóhatóságnak.

A tárcavezető leszögezte: a pénztárgéprendelet módosításának előkészítésekor megvizsgálták, hogy melyek azok a szolgáltató szektorok, amelyek esetében az átlagosnál lényegesen magasabb a bevételek eltitkolásának aránya. A bevezetés időpontjánál szintén körültekintően járt el a kormány, hiszen az érintetteknek megfelelő idő áll rendelkezésükre a készülékek beszerzéséhez.

Jelenleg 217 ezer online pénztárgép üzemel az országban többek között a kereskedelmi egységekben, benzinkutaknál, a gyógyszertárakban, a vendéglátó üzletekben és a szállodákban – emlékeztetett a tárcavezető kiemelve: a tárca számításai szerint 2014-ben 150-200 milliárd forint többlet adóbevételt eredményeztek ezek a pénztárgépek a költségvetés számára, 2015-ben további mintegy 60-90 milliárdos többletbevétel köszönhető a rendszer működésének. A jogkövetően működő vállalkozások pozitív visszajelzése, a nemzetközi érdeklődés mellett az államkassza bevételi adatsora is bizonyítja a rendszer sikerességét – emelte ki Varga Mihály.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) közölte: az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy az online pénztárgép-rendszer jelentős mértékben tisztítja a piacot, ami hozzájárul a tiszta kiskereskedelmi forgalom mutatóinak emelkedéséhez, továbbá a munkaerőpiac fehéredéséhez is. Az ügyeskedők térvesztése tisztább versenyfeltételeket eredményez az előírások megtartására törekvő vállalkozások számára. Az OKSZ ugyanakkor a legkisebb vállalkozások számára állami pénzügyi támogatást szorgalmaz az online pénztárgép beszerzéséhez.

Felidézték, a jelenlegi rendszer kiépítésekor a támogatás ötvenezer forint volt gépenként, egy vállalkozás esetében legfeljebb öt kassza beszerzésének erejéig. A támogatást egyes esetekben a jogosultak nem kapták meg, a pénztárgépet beszállítók késlekedése miatt. A most megvásárolható pénztárgépek egy része kisebb vagy nagyobb átalakításokkal bizonyos szolgáltatók számára használható, de előre láthatóan újabb fejlesztésekre is szükség lehet. Ezzel összefüggésben fontos, hogy megfelelő idő maradjon az új, vagy az átalakított gépek tesztelésére, beüzemelésére - olvasható az OKSZ közleményében.

Forrás: Pr7/NGM/MTI

Kép: profit7.hu

Kapcsolódó cikkeink

illusztráció, hirado.hu

A jogszabály rögzíti: távszerencsejátékot, azaz online sportfogadást - a lóversenyfogadás kivételével - kizárólag a Szerencsejáték Zrt. szervezhet. A lóversenyeket illetően pedig kizárólag a százszázalékos állami tulajdonban lévő Magyar Lóversenyfogadást Szervező Kft...

2019. július 20., szombat, Illés