Buda-Cash: Az MNB szerint minden bankfiók rendelkezik a betétesek kifizetéséhez elegendő készpénzzel

Téma: 

Kinyitottak csütörtökön a DRB bankcsoporthoz tartozó bankfiókok, de a jegybank ügyfelenként 60 ezer forintra csökkentette a felvehető összeget. A Buda-Cash Brókerház ügyfélfogadása továbbra is szünetel. Varga Mihály bejelentette, hogy a négy regionális pénzintézetnél több mint 80 önkormányzat vezette számláját, ezért a kormány lehetővé tette, hogy azokban az esetekben, amelyekben a helyhatóság egyetlen számláját zárolták, a további kincstári utalásokat az önkormányzat által választott más számlára utalja az államkincstár.

 
A jegybank közölte azt is, hogy ha a bankcsoport tagjainak fizetőképessége nem áll helyre néhány napon belül, visszavonja az intézmények tevékenységi engedélyét. Ezt követően sor kerülhet felszámolásukra, és rövid időn belül megkezdődik az ügyfelek kártalanítása.
 
A Buda-Cash Brókerház Zrt. ügyfélfogadása továbbra is szünetel, a brókercég, amelyhez felügyeleti biztosokat rendelt ki az MNB, jelenleg nem fogad sem transzferre, sem utalásra, sem kötési ügyletekre vonatkozó megbízást sem.Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter közölte azt is, hogy az első vizsgálatok alapján annyit már tudni lehet, hogy az állam esetében "több tíz milliárd forintos kárról van szó".
 
Az MNB felhívta azok a figyelmét, akik munkabérüket a DRB bankcsoportnál vezetett számlára kapják, azonnal jelezzék ezt munkáltatójuknál, és kérjék, hogy munkabérüket más módon kaphassák meg.
A Magyar Államkincstár pedig azt közölte, hogy a február havi béreket, illetményeket a rendkívüli helyzetre való tekintettel postai úton küldi meg az érintetteknek. Ezt követően az Államkincstár DRB-nél számlát vezető ügyfelei március első hetében kérelmezhetik a lakóhelyük/tartózkodási helyük szerint illetékes megyei igazgatóságánál, hogy a béreket, illetményeket, a családtámogatási-, illetve fogyatékossági ellátásokat más pénzintézethez utaltassák.A nyugdíjakat is postán kapják meg azok, akik eddig a DRB bankcsoportnál vezetett számlájukra kapták ellátásukat - közölte az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság.A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szintén közölte, hogy a már benyújtott bevallásban, vagy a 17-es számú átvezetési és kiutalási kérelemben a DRB-hez tartozó pénzintézetnél vezetett számlára kezdeményezett kiutalásoknál az érintett adózók kérelmezhetik, hogy egy másik pénzintézetnél vezetett pénzforgalmi számlaszámra történjen a kiutalás.Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti alelnöke az MTI-nek csütörtökön adott interjúban hangsúlyozta, hogy a jegybank volt az a szervezet, amely az első alkalommal feltárta a Buda-Cash-nél történt visszaéléseket.  Emlékeztetett: az utolsó átfogó felügyeleti vizsgálat 2010 májusában zajlott le, különösebb elmarasztalás nélkül. Az alelnök közölte azt is, hogy az elmúlt pár napban bizonyossá vált a korábbi gyanú, hogy a Buda-Cash Brókerház Zrt.-nél súlyos visszaélések történhettek az ügyfelek pénzével.Elmondta azt is, hogy akár napokon belül döntést hozhat az MNB a visszaélés-sorozattal súlyosan érintett és a brókerház tulajdonosaihoz köthető kisbankok további sorsát illetően. Amennyiben a bankok felszámolására kerülne sor, az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) legfeljebb 20 munkanap alatt - sőt a tapasztalatok alapján még gyorsabban, egy-két héten belül - mintegy 30 millió forintig kártalanítja az ügyfeleket.Windisch László jelezte, csütörtökön felkérte a jegybank monetáris tanácsát arra, hogy az MNB biztosítson kellő mennyiségű likviditást az ügyfélkövetelések kifizetésére, ha az OBA nem rendelkezne elég forrással e célra.A Buda-Cash Brókerház ügyfeleinek értékpapírjai és pénzeszközei nem az OBA, hanem a Befektető-védelmi Alap (Beva) biztosítása alá tartoznak. A  számlákon meglévő eszközöket a tulajdonosok részére a brókercég ki fogja adni. A Beva általi kártalanítás azokra a pénzeszközökre és értékpapírokra fog kiterjedni, amelyek az ügyfeleket megilletik, de ténylegesen hiányoznak, ezért a társaság részéről ki nem adhatóak.  A kártalanítási eljárást a Beva a Buda-Cash Brókerház Zrt. felszámolásának elrendelése esetén indítja meg.
A parlament gazdasági bizottságának csütörtöki ülésén  Tiffán Zsolt (Fidesz) javasolta, hogy a bizottság hívja meg a következő ülésére a Buda-Cash csődjében intézkedni jogosult állami vezetőket. Az elnöklő Bánki Erik azt válaszolta a felvetésre: tájékoztatja Rogán Antalt és kéri, hogy vegye fel a kapcsolatot a kormánnyal.
Az ellenzéki pártok közül az MSZP arra szólította fel a jegybank elnökét, hogy ingatlanvásárlások helyett haladéktalanul hozzon érdemi intézkedéseket a DRB bankcsoport miatt nehéz helyzetbe került betétesek érdekében. Tóth Csaba, az MSZP frakcióvezető-helyettes szerint Matolcsy György jegybankelnök alkalmatlan az általa betöltött posztra, mivel a bankok felügyeletét ellátó intézmény vezetőjeként nem vette észre az évek alatt halmozódó százmilliárdos hiányt, és az öt éve kormányzó Fidesz-KDNP is bűnös, amiért hagyták idáig fajulni a helyzetet.
A Párbeszéd Magyarországért felszólította a Matolcsy György vezette jegybankot és az Orbán-kormányt, hogy tisztázza szerepét a Buda-Cash ügyben. Az ellenzéki párt közölte továbbá: törvényjavaslatot nyújt be arról, hogy a jövőben, a hasonló esetekben az MNB automatikus átmeneti segítséget nyújtson a betéteseknek.
 
-mti-
 

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó: Bruzák Noémi

Előzetesben maradnak a Buda-Cash-ügy gyanúsítottjai, így döntött a bíróság - írja a Magyar Nemzet.

Fotó - Vajda József

Vádiratot nyújtott be a Buda-Cash-ügyben a Fővárosi Főügyészség március 29-én a Fővárosi Törvényszéken - jelentette be Ibolya Tibor fővárosi főügyész hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

MTI Fotó: Bruzák Noémi

Offshore cégekbe akarták menekíteni a vagyonukat a Buda Cash-ügyben letartóztatott emberek, azért, hogy szabadlábra kerülésük esetén se legyenek anyagi gondjaik - tudta meg a Híradó, amelynek információi szerint szerint az is kiderült, hogy 80 konténernyi adatot -...

2020. február 25., kedd, Géza