A Bükkben bujkálhat a Szlovákiából átkóborolt medve

Téma: 

Hétfőn átjött egy medve Szlovákiából az Aggteleki Nemzeti Parkba, azóta itt bolyong, többen látták is. A székely mondás szerint, a medve nem játék és nem szabad lebecsülni, mi több letegezni sem.

Szabó Ádám, az Aggteleki Nemzeti Park munkatársa az M1-en elmondta: a barna medvét hétfőn hajnalban egy vadász látta az Aggteleki Nemzeti Parkban, aki először vaddisznónak nézte az állatot.

Illusztráció. MTI Fotó/EPA/EFE/J.L.CereijidoA megrémült medve előbb átkelt a Bódván, majd egy mezőgazdasági területre érve ügetésbe kezdett a közeli erdő felé. Hozzátette, hogy valószínűleg jelenleg is a Martonyi erdőben tartózkodik, de nincsenek pontos adatok, mivel az állaton nincs jeladó.A szakember megjegyezte, a nyomok alapján a medve 100-120 kg-os lehet. Valószínűleg egy fiatal kan, és a párzási időszak vége felé még mindig élete párját keresi.A szakember kiemelte, alapvetően nem jelent veszélyt az emberre, de azért érdemes nagy ívben elkerülni és nem settenkedve megközelíteni őt.A Természetvédelmi Őrszolgálat munkatársaival közösen hőkamerákkal keresték az állatot, és a környező települések nyíltabb területeit is átvizsgálták.Forrás: hirado.huKép: Illusztráció. MTI Fotó/EPA/EFE/J.L.Cereijido

2020. november 30., hétfő, András,Andor