Csepreghy: egyetlen forint sincs veszélyben

Írta: itv , - Frissítve: 29th April, 2014 - 7:42am

Téma: 

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára határozottan cáfolta a Magyarországnak szánt uniós források befagyasztásáról szóló sajtóhírt.

Levél érkezett Brüsszelből, az Európai Bizottság részletes tájékoztatást kért a magyar hatóságoktól az uniós kifizetésekről.

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára határozottan cáfolta a Magyarországnak szánt uniós források befagyasztásáról szóló sajtóhírt. Csepreghy rendkívüli tájékoztatóján elmondta: már 4 évvel ezelőtt bejelentették, hogy az idén módosítják a fejlesztéspolitikai koncepciót, és erről Brüsszelt is tájékoztatták.Hangsúlyozta: az új rendszert jelenleg elemzi az Európai Bizottság, amely mindössze annyit kért, hogy április 15-e után, az átvilágítás lezárásáig ne küldjön új számlákat Magyarország Brüsszelbe.

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára a Duna Közbeszédben elmondta, hogy Magyarország a fejlesztéspolitikai rendszert sokkal pályázóbarátabbá szeretné alakítani, ami brüsszeli jóváhagyáshoz kötött, ezért van most vizsgálat.

Közölte, hogy az április 15-ét megelőző időszakra vonatkozó számlákat küldtek és küldenek is ki, amit a bizottság kiegyenlít, de azok a számlák amik, a fejlesztéspolitikai rendszer átalakítása után kerültek kiállításra, addig nem fizetik ki, amíg a vizsgálat le nem zajlik, ez körülbelül másfél, két hónapot jelent, azaz „körülbelül júniusban küldünk ki újabb számlatételeket”, amelyeket visszamenőlegesen is rendeznek – mondta Csepreghy Nándor.„Veszélyben egy forint sincs, az Európai Bizottság és a magyar kormány három havonta számol el egymással” – hangsúlyozta.Csepreghy Nándor közölte: a pályázók semmit nem fognak érzékelni a történtekből. Hozzátette: biztosak abban, hogy az új intézményrendszer szabályosan működik, és ezt Brüsszel is el fogja ismerni.A Miniszterelnökség helyettes államtitkára arról is beszélt, hogy az uniós pénzek kifizetése abban az ütemben halad, ahogy Magyarország vállalta, „illetve jobban”. A helyettes államtitkár közölte: „2015-ben Magyarország lehet az első uniós tagállam, aki 100 százalékban lehívta az őt megillető pénzügyi keretet” – mondta.

Kapcsolódó cikkeink