A cukorbeteg gyermekek segítését szolgálja egy új, oktatási kampány

Téma: 

Magyarországon mintegy 3500 tizennyolc éven aluli egyes típusú diabéteszes fiatalkorú van a becslések szerint. A betegség kialakulásának a helytelen életmód és a táplálkozás lehet az oka. A diabétesszel kapcsolatos iskolai felvilágosítókampány célja, hogy a gyerekek és a tanárok sokrétű tájékoztatást kapjanak a betegségről.

Kedden rendezték meg a Lázár Ervin Általános Iskolában a KiDS diabétesz képzés tantestületi és szülői érzékenyítő programját, novemberben pedig a diákok felvilágosítására is sor kerül – mondta el Papp Lászlóné, a Lázár Ervin Általános Iskola igazgatója.
 
MTI Fotó Marjai János
 

Az Oktatási Hivatal jóváhagyásával egy olyan oktatóprogram valósul meg az iskolában, amely a cukorbetegségről nyújt átfogó tájékoztatást a gyerekeknek egy izgalmas tematikus nap keretében, a tanároknak és szülőknek pedig egy gyakorlati információkat tartalmazó szakmai előadás formájában – ismertette a program részleteit Papp Lászlóné a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

Több témát is érint a felvilágosítás

A felmerülő témák között szerepel a vércukorszintmérés, a betegség felismerése és tünetei, illetve kezelése. A résztvevők megismerhetik egy cukorbeteg gyermek napját, valamint, hogy milyen együtt élni a betegséggel. Arról is szó lesz, hogy megelőzhető-e a betegség, illetve, milyen a megfelelő táplálkozás és életmód, melynek segítségével egészségesebb életet lehet biztosítani az egész családnak – sorolta az iskola igazgatója.

Úgy véli, vannak tévhitek a cukorbetegséggel kapcsolatban, pedig egy cukorbeteg ember is élhet teljes életet, mint bárki más. Az érzékenyítő program azért is szükséges, mert segíti a szülőket, pedagógusokat és tanulókat is.

Egy ilyen betegség nagy felelősséggel jár, ezért fontos a gyors felismerés és reakció – mondta Papp Lászlóné. Hozzátette, a képzés hazai bevezetése 5 iskola részvételével egy kísérleti projekt keretében kezdődik. A tájékoztatás a 4. osztályos tanulók számára készült, de a későbbiekben tervezik a program kibővítését is.

Különbség a diabéteszek között

Az 1-es típusú diabétesz kialakulásáért senki nem felelős, sem életmóddal, sem pedig táplálkozással nem lehet megelőzni – jelentette ki Lucai Andrea, a Semmelweis Egyetem 1. Számú Gyermekgyógyászati Klinika adjunktusa. Hozzátette, ez a típusú betegség akár hirtelen is kialakulhat, és súlyos állapotokhoz is vezethet. Leggyakrabban genetikai fogékonyság miatt alakul ki – jegyezte meg.

A 2-es típusú cukorbetegség kialakulásáról sokan kezdetben nem is tudnak, mivel a szervezet egy ideig képes ellensúlyozni az inzulinrezisztenciát. Alapja leggyakrabban az, hogy a szervezet által termelt inzulin nem tudja vércukorszint-csökkentő hatását megfelelő mértékben kifejteni – mondta.

Az 1-es számú cukorbetegekre, mivel ott az inzulinrezisztencia teljes hiánya áll fenn, általában a fogyás jellemző, míg a 2-es számú diabétesz esetében inkább az elhízás, azonban ezt kalóriamegszorító diétával és sok mozgással meg lehet előzni.

Forrás: hirado.hu, Kossuth Rádió

Kép: MTI Fotó Marjai János

Kapcsolódó cikkeink

hirado.hu

Magyarországon évente 250-300 gyereket diagnosztizálnak 1-es típusú diabétesszel, az esetek száma az elmúlt harminc évben megháromszorozódott – derül ki a Semmelweis Egyetem (SE) szerdai közleményéből.

MTI Fotó

Meg lehet előzni a hazánkban tomboló népbetegségeket, ha odafigyelünk a kicsik egészséges életmódjára – húzta alá Rétvári Bence.

A Szikszói kistérségben elindított 600 millió forintos támogatású projekt komplex jellegű, számos szakterületen egyszerre avatkozik be, ezáltal hatékonyan segíti elő a gyerekszegénység elleni küzdelmet.

2019. június 27., csütörtök, László