A diákoknak sincs mentség az adóhatóságnál

Téma: 

Tavaly nyáron csaknem százhúszezer fiatal dolgozott valamelyik iskolaszövetkezetnél, idén ennél is nagyobb lehet ez a szám. A 16 és 25 év közöttieknek idén is indít a kormány diákmunkaprogramot - erre hétfőtől lehet jelentkezni. Adóbevallást a diákmunka után is kell készíteni, hívta fel a figyelmet az adóhatóság.

Egyre többen vállalnak diákmunkát. Tavaly csak a diákszövetkezeteken keresztül 120 ezren dolgoztak. A munkaszerződések megkötése előtt azonban a diákoknak is fontos tisztában lenniük néhány tudnivalóval, hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Azzal például, hogy mekkora az a minimum összeg, amely megilleti őket. Jelenleg a teljes munkaidőben foglalkoztatott diák bére ugyanis nem lehet kevesebb a minimálbérnél, a legalább középfokú végzettséget igénylő munkakörök esetében pedig a garantált bérminimumnál.

Akár rész-, akár teljes munkaidőben dolgoznak, minden esetben adóbevallást kell készíteniük, mondta a NAV szóvivője, Kiss Péter András. Hozzátette: adózás szempontjából ugyanolyan szabályok vonatkoznak rájuk, mint a felnőtt munkavállalókra.

Diákmunkát a 16 életévüket betöltők vállalhatnak, illetve 15 éves diák is vállalhat a szünidőben munkát, ha a szülei hozzájárulnak. A munkavállaláshoz adóazonosító jelre is szükség van. Ha valakinek nincsen, a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól igényelhet ingyenesen.

Idén is elindul nyári diákmunka program, melyre a kormány 1,5 milliárd forintot különített el. A cél, hogy az önkormányzatok csaknem 20 ezer diákot foglalkoztassanak a következő két hónapban, mondta Czomba Sándor államtitkár. Hozzátette: egyrészt szeretnének lehetőséget biztosítani egy kis pénzkeresetre, másrészt pedig nagyon fontos, hogy a diákok gyakorlatot, munkatapasztalatot szerezzenek.

A nyári diákmunka programra hétfőtől lehet jelentkezni a helyi önkormányzatoknál vagy a járási hivataloknál.Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó: Kovács Tamás

Szó sincs arról, hogy szögesdrótot húznának fel a szakaszon, bár erre az Európai Unió Bulgária és Törökország között adott engedélyt - mondta Rogán Antal.

 

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) azt kéri a forgalmazóktól, hogy függesszék fel a cseh Egészségügyi Minisztérium által közzétett listán szereplő szeszesitalok forgalmazását Magyarországon - közölte a Nébih szerdán az MTI-vel.

2019. július 20., szombat, Illés