"A digitális tér veszélyes üzem, a fiatalokat ott is védeni kell"

Téma: 

Ma már az internet világán, az online közösségi tereken keresztül nyílik ki a világ a fiatalok előtt, ám a digitális tér veszélyes üzem, ezért ott sem szabad megfeledkezni a biztonságos környezet megteremtéséről - erről az Emmi család- és ifjúságügyért is felelős államtitkára beszélt egy budapesti sajtótájékoztatón.

Novák Katalin a Cartoon Network televíziós csatorna és az Új Nemzedék Központ kampányindító rendezvényén vett részt. A két szervezet az Unicef Magyarországgal és a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvánnyal összefogva a bántalmazás ellen, és a tudatosabb internethasználatért kezdeményezett közös programot.

hirado.hu

A kampány két “arca” Tóth Gabi és Molnár Ferenc Caramel énekes, akik egyebek mellett rövid kampányfilmeken adnak tanácsokat a fiataloknak. A filmek a Cartoon Network csatornán, valamint az ország összes mozijában és a közösségi médiában is futnak majd.

Az államtitkár arról beszélt: miközben a bicikliző gyerekekre bukósisakot adnak a szülők, az autóban utazókat biztonsági övvel védik, addig a fiatalok az online térben sokszor kiszolgáltatottak maradnak, pedig a veszélyek legalább olyan jelentősek, mint a közutakon.

Segíteni kell a fiatalokat

A fiatalok is ki vannak téve az adatlopás, a digitális támadás és a zaklatás veszélyének, ezért segíteni kell őket abban, hogy erősíteni tudják digitális immunrendszerüket – mondta. Hozzátette: a kormányzat ezért is hozta létre a Digitális Immunerősítő Kerekasztalt, a testületben info-, és telekommunikációs cégek mellett kiberbiztonsággal foglalkozó szakértők és pszichológusok vesznek részt.

A testület októberben fogalmazza meg javaslatait, melyeket az Új Nemzedék Központ, az Emmi ifjúságpolitikai szakmai szolgáltató háttérintézménye ismertet majd – áll a sajtóanyagban.

Novák Katalin elmondta, évente mintegy 500 millió felhasználói adatot lopnak el, tíz másodpercenként támadnak meg hekkerek otthoni számítógépeket, és Európában Magyarországon regisztrálták a legtöbb zsarolóvírus-támadást tavaly. Kutatások szerint minden negyedik magyar fiatal “folyamatosan online”, azaz a nap 24 órájában elérhető a digitális térben, ezért az immunerősítés fontos igény – tette hozzá.

Közölte, mydip.xyz címen elindítottak egy oldalt, ahol egy kérdőív segítségével kiderülhet, kinek mennyire erős a digitális immunvédelme, s a honlapon tanácsokat is adnak az immunerősítésre. Az államtitkár üdvözölte, hogy a kormányzat programja, melynek Bagi Iván humorista a nagykövete, valamint a Cartoon Network kampánya kapcsolódik egymáshoz.

Forrás: MTI

Kép: hirado.hu

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó Szigetváry Zsolt

Mostantól már a 16 és 18 év közötti fiatalokat is lehet regisztrálni az oltásra a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon. A 16-18 évesek oltása május 10.

EPA

Ferenc pápa látogatást tett a Szent Péter téren és meggyóntatott több fiatalt. A katolikus egyház feje váratlanul jelent meg a téren és egy óra leforgása alatt 16 fiatal gyónhatott nála.

Ismét magyar fiatalokat bántalmaztak Temerinben

Ismét bántalmaztak két magyar fiatalt, az incidens vasárnap hajnalban történt - írta a Vajdaság Ma délvidéki hírportál.

MTI Fotó Varga György

Félmillió forint vissza nem térítendő támogatást kínál a dunaföldvári önkormányzat azoknak a családoknak, amelyek a településen telepednek le. Jászapátiban ingyen önkormányzati telket kapnak azok, akik a városban képzelik el a jövőjüket.

2021. május 6., csütörtök, Ivett,Frida