A divat- és dizájnipar lehet a következő támogatott

Téma: 

Társadalmi egyeztetés kezdődött a divat- és dizájnipari vállalkozásokat támogató 10 milliárd forint keretösszegű pályázatról, az előminősítésre a jelentkezők november 16-tól regisztrálhatnak – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

György László hangsúlyozta: a divat- és dizájnipar nem luxus, csaknem százezer embernek ad munkát, arányaiban az egyik legnagyobb exportkapacitással rendelkező ágazat, amelyben jelentős fejlődési potenciál van.

MTI Fotó Kovács Tamás

 

Mint mondta, a felhívásra mikro-, kis- és középvállalkozások jelentkezhetnek,

a pályázat a modern üzleti és termelési kihívásokhoz történő alkalmazkodást segítő fejlesztéseket támogatja.

A központi régióban hárommilliárd forint, az ország többi régiójában együttesen hétmilliárd forint áll rendelkezésre.

A támogatás összege  5 millió és 150 millió forint között lehet,

ez egyebek mellett új eszközök, gépek beszerzésére, gyártási licenc, know-how és immateriális javak beszerzésére, ingatlanfejlesztésre, az információs technológia fejlesztésére, iparjogvédelmi tanácsadásra, marketingtevékenységre és -tanácsadásra, valamint részben bérköltségekre is fordítható – ismertette.

György László kiemelte, hogy az előleg mértéke 100 százalékos, a támogatást elnyerők azonnal hozzájutnak a finanszírozási forráshoz. A támogatás feltételesen visszatérítendő, a pályázati felhívásban előírtakat teljesítő vállalkozásoknak vissza nem térítendő lehet.

A konstrukció részletein a 10 napos társadalmi egyeztetés eredményeképpen még módosíthatnak, a 10 milliárdos keretösszeg nem változik – tette hozzá.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvány miatt a legfontosabb feladat továbbra is az emberek életének és egészségének védelme, ugyanakkor a magyar gazdaságnak működnie kell. Felidézte a kormány ígéretét, amely szerint ahány munkahelyet a vírus tönkretesz, annyi újat hoznak létre. Mint mondta, rövid távon sikeres volt a gazdaságvédelmi akcióterv.

Az augusztusi adatok alapján a foglalkoztatottak száma meghaladta a 4,5 milliót,

csak 18 ezerrel volt kevesebb, mint tavaly augusztusban, de 780 ezerrel több, mint tíz éve ugyanebben a hónapban. Az augusztusi ipari termelés csak 0,2 százalékkal maradt el a tavaly augusztusitól, az ipar megrendelésállománya mintegy 8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit – mondta.

A kormány továbbra is támogatja azokat az ágazatokat, amelyek a leginkább hozzájárulnak a nemzetgazdaság fejlődéséhez

és magas hozzáadott értékű munkahelyek létrejöttéhez – jelezte György László. Példaként említette, hogy az egészségipari, a zöldgazdasági vagy az élelmiszeripari fejlesztéseket célzó támogatások sorába tartozik a divat- és dizájnipari vállalkozásokat támogató pályázat is.

Bata-Jakab Zsófia, a Magyar Divat & Design Ügynökség vezérigazgatója elmondta: csaknem 3000 aktívan exportáló hazai divat- és dizájnipari vállalkozás van, tavaly az ágazat teljes bevételének 81 százaléka származott exportból.

A vezérigazgató hangsúlyozta, a szektor szereplői a nemzetközi piacokon is megállják a helyüket; ahhoz, hogy a világjárvány okozta kihívások után is felvegyék a versenyt a tőkeerős nemzetközi szereplőkkel, magas szintű technológiai fejlesztésekre van szükségük. Ezért kiemelt jelentőségűnek nevezte a pályázatot, amely hozzájárul a divat- és dizájnipari vállalkozások jövedelem- és munkahelyteremtő képességének megőrzéséhez.

Forrás: MTI

Kép: MTI Fotó Kovács Tamás

Kapcsolódó cikkeink

A nagysikerű „Gombold Újra! Divat a Magyar” program Brüsszelbe is eljutott, ahol a Magyar Kulturális Intézetben nyílik kiállítás a magyar divattervezők öltözékeiből - tájékoztatta az Irány Televízió szerkesztőségét a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Sajtó Főosztálya...

zaol.hu

Az elektronikus cigarettát csak ott lehet használni, ahol dohányozni is lehet, automatából az ilyen eszköz, illetve az utántöltő patronja sem árusítható, a forgalomba hozatalát pedig fél évvel korábban be kell jelenteni - egyebek mellett ezeket tartalmazza az az...

Shutterstock

Kizárólag állati eredetű termékek nevezhetők tejterméknek és hozhatóak így kereskedelmi forgalomba az Európai Bíróság döntése szerint - mondta Harcz Zoltán, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke az M1 aktuális csatornán hétfőn.

2021. június 18., péntek, Arnold,Levente