Dunai árvíz: Budapesten már takarítanak, Mohácson a tetőzést várják

Írta: Németh Csaba , - Frissítve: 13th June, 2013 - 12:20am

Téma: 

Megkezdődött Budapesten az árvíz utáni takarítás és a homokzsákok elszállítása, a fővárosban szerda délutánra a tetőzés óta több mint egy métert csökkent a Duna vízszintje.A folyó déli szakaszán, Mohácson csütörtökre várják az árhullám tetőzését.A Főpolgármesteri Hivatal tájékoztatása szerint a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. szakemberei kedd este megkezdték a Bem rakparton a Jégverem utca és Margit híd közötti szakaszon az árvízi védekezéshez kihelyezett homokzsákok elszállítását. A szakemberek jelenleg a III. kerületi Mozaik utcában a Hajógyári-szigetre vezető K híd és az Árpád híd közötti szakaszt, valamint a Pók utcai lakótelepet takarítják.
Tarlós István főpolgármester szerdán újságíróknak elmondta: eddig 3,2 milliárd forint értékű kárt mértek fel az önkormányzati létesítményekben a dunai árvízzel összefüggésben, ezt az igényt regisztráltatta a főváros a vis maior alapnál.
Közlése szerint a tényleges veszély megszűnt Budapesten, a közlekedési helyzet is normalizálódik. Megjegyezte ugyanakkor, hogy az altalaj alakváltozásai megterhelhetik a vízcsöveket, emiatt csőtörésekre kell számítani, ez elsősorban a közlekedésben okozhat fennakadásokat.
A Fővárosi Közgyűlés szerdai döntése értelmében az UTE 20 millió forintos támogatásban részesül vízisporttelepének árvíz utáni helyreállítására.
A legnagyobb vízállások eddig mindenhol meghaladták a korábban valaha mért legmagasabb szintet. Az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) kiemelte: a korábbi tapasztalatok szerint az apadás idején jelentősen csökken a nagyrészt földből épült árvízi védművek szilárdsága, állékonysága, így ebben az időszakban is a helyszínen kell tartani a beavatkozásokhoz szükséges erőforrásokat.
Az OMIT szakvéleménye szerint Budapesten továbbra is indokolt egyes területek, utak, közterek zárva tartása, annak ellenére, hogy bizonyos helyekről a víz már visszavonult. Felhívták a figyelmet arra, hogy például a Margitszigeten a talaj teljes felázása miatt fakidőlésekre is számítani lehet.
Az országban jelenleg több mint 807 kilométernyi töltésen van árvízvédelmi készültség. Ebből rendkívüli a védekezés 538 kilométeren, a Dunán Rajkától a déli országhatárig az állami védvonalakon. Harmadfokon védekeznek mintegy 62 kilométeren: a Rába győr-árpási és győr-koroncói, valamint a Marcal győr-koroncói és a koroncó-mórichidai árvízvédelmi szakaszán.
Szerda délután 4 órára Nagybajcsnál a tetőzés óta már több mint három métert apadt a Duna. Itt múlt péntek este 907 centiméteren tetőzött a folyó, szerda délután 593 centiméteres volt a vízállás.
Budapesten már több mint egy métert csökkent a vízszint a tetőzés óta. Itt hétfőre virradó éjjel 891 centiméteren tetőzött a folyó, míg szerda délután 780 centiméteres vízállást rögzítettek. Baján a hajnali 5 órai, 989 centiméteres tetőzés óta 2 centiméterrel csökkent a vízszint.
Mohácson csütörtökön 965 centiméteren várják a tetőzést. Itt szerda délután 960 centiméteres volt a Duna vízszintje.
A folyó tetőzését Baranya megyében csütörtökre várják, a vízmagasság megközelíti, de várhatóan nem éri majd el a Dunaszekcsőn 1965-ben mért 992 centiméteres és a Mohácson regisztrált 984 centiméteres rekordmagasságot. Dunaszekcsőn nehezíti a védekezést, hogy szerdán átázott és beszakadt az úttest a Széchenyi utca egy szakaszán, így a földgátat csak gyalog lehet megközelíteni, a védművekhez a homokzsákokat kézi erővel kell eljuttatni.
Kisoroszi polgármestere, Molnár Csaba (független) elmondta: akár már csütörtökön járható lehet a településre vezető egyetlen út.
A Nemzeti Közlekedési Hatóság továbbra is fenntartja a hajózási zárlatot a Duna teljes magyarországi szakaszán.
A Duna magas vízállása miatt Almásfüzitő és Komárom között továbbra sem közlekednek a vonatok. A gyorsvonatok mindkét irányban Budapest és Tatabánya között közlekednek, Tatabánya és Győr között autóbuszok járnak. A Budapest-Győr-Szombathely/Sopron vonalon közlekedő InterCity vonatok a főváros és Győr között nem járnak. A Dacia nemzetközi gyorsvonat szintén Pozsonyon át közlekedik Bécsbe, Budapest és Hegyeshalom között belföldön nem pótolják.
A Magyar Vöröskereszt egy hét alatt csaknem negyvenezer embernek nyújtott segítséget a dunai árvízzel összefüggésben, a szervezethez eddig beérkezett adományok összértéke eléri a 28 millió forintot. A Magyar Katolikus Egyház hivatalos segélyszervezete, a Katolikus Karitász a dunai árhullám vonulásával párhuzamosan immár a folyó déli szakaszán segít a mentési munkálatokban. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat két teajárata a Baján védekező egységeket látja el enni- és innivalóval, a védekezést ott a Petőfi-szigetre koncentrálják.(MTI)

Kapcsolódó cikkeink