Dunai árvíz: Budapesten már takarítanak, Mohácson a tetőzést várják

Téma: 

Megkezdődött Budapesten az árvíz utáni takarítás és a homokzsákok elszállítása, a fővárosban szerda délutánra a tetőzés óta több mint egy métert csökkent a Duna vízszintje.A folyó déli szakaszán, Mohácson csütörtökre várják az árhullám tetőzését.A Főpolgármesteri Hivatal tájékoztatása szerint a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. szakemberei kedd este megkezdték a Bem rakparton a Jégverem utca és Margit híd közötti szakaszon az árvízi védekezéshez kihelyezett homokzsákok elszállítását. A szakemberek jelenleg a III. kerületi Mozaik utcában a Hajógyári-szigetre vezető K híd és az Árpád híd közötti szakaszt, valamint a Pók utcai lakótelepet takarítják.
Tarlós István főpolgármester szerdán újságíróknak elmondta: eddig 3,2 milliárd forint értékű kárt mértek fel az önkormányzati létesítményekben a dunai árvízzel összefüggésben, ezt az igényt regisztráltatta a főváros a vis maior alapnál.
Közlése szerint a tényleges veszély megszűnt Budapesten, a közlekedési helyzet is normalizálódik. Megjegyezte ugyanakkor, hogy az altalaj alakváltozásai megterhelhetik a vízcsöveket, emiatt csőtörésekre kell számítani, ez elsősorban a közlekedésben okozhat fennakadásokat.
A Fővárosi Közgyűlés szerdai döntése értelmében az UTE 20 millió forintos támogatásban részesül vízisporttelepének árvíz utáni helyreállítására.
A legnagyobb vízállások eddig mindenhol meghaladták a korábban valaha mért legmagasabb szintet. Az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) kiemelte: a korábbi tapasztalatok szerint az apadás idején jelentősen csökken a nagyrészt földből épült árvízi védművek szilárdsága, állékonysága, így ebben az időszakban is a helyszínen kell tartani a beavatkozásokhoz szükséges erőforrásokat.
Az OMIT szakvéleménye szerint Budapesten továbbra is indokolt egyes területek, utak, közterek zárva tartása, annak ellenére, hogy bizonyos helyekről a víz már visszavonult. Felhívták a figyelmet arra, hogy például a Margitszigeten a talaj teljes felázása miatt fakidőlésekre is számítani lehet.
Az országban jelenleg több mint 807 kilométernyi töltésen van árvízvédelmi készültség. Ebből rendkívüli a védekezés 538 kilométeren, a Dunán Rajkától a déli országhatárig az állami védvonalakon. Harmadfokon védekeznek mintegy 62 kilométeren: a Rába győr-árpási és győr-koroncói, valamint a Marcal győr-koroncói és a koroncó-mórichidai árvízvédelmi szakaszán.
Szerda délután 4 órára Nagybajcsnál a tetőzés óta már több mint három métert apadt a Duna. Itt múlt péntek este 907 centiméteren tetőzött a folyó, szerda délután 593 centiméteres volt a vízállás.
Budapesten már több mint egy métert csökkent a vízszint a tetőzés óta. Itt hétfőre virradó éjjel 891 centiméteren tetőzött a folyó, míg szerda délután 780 centiméteres vízállást rögzítettek. Baján a hajnali 5 órai, 989 centiméteres tetőzés óta 2 centiméterrel csökkent a vízszint.
Mohácson csütörtökön 965 centiméteren várják a tetőzést. Itt szerda délután 960 centiméteres volt a Duna vízszintje.
A folyó tetőzését Baranya megyében csütörtökre várják, a vízmagasság megközelíti, de várhatóan nem éri majd el a Dunaszekcsőn 1965-ben mért 992 centiméteres és a Mohácson regisztrált 984 centiméteres rekordmagasságot. Dunaszekcsőn nehezíti a védekezést, hogy szerdán átázott és beszakadt az úttest a Széchenyi utca egy szakaszán, így a földgátat csak gyalog lehet megközelíteni, a védművekhez a homokzsákokat kézi erővel kell eljuttatni.
Kisoroszi polgármestere, Molnár Csaba (független) elmondta: akár már csütörtökön járható lehet a településre vezető egyetlen út.
A Nemzeti Közlekedési Hatóság továbbra is fenntartja a hajózási zárlatot a Duna teljes magyarországi szakaszán.
A Duna magas vízállása miatt Almásfüzitő és Komárom között továbbra sem közlekednek a vonatok. A gyorsvonatok mindkét irányban Budapest és Tatabánya között közlekednek, Tatabánya és Győr között autóbuszok járnak. A Budapest-Győr-Szombathely/Sopron vonalon közlekedő InterCity vonatok a főváros és Győr között nem járnak. A Dacia nemzetközi gyorsvonat szintén Pozsonyon át közlekedik Bécsbe, Budapest és Hegyeshalom között belföldön nem pótolják.
A Magyar Vöröskereszt egy hét alatt csaknem negyvenezer embernek nyújtott segítséget a dunai árvízzel összefüggésben, a szervezethez eddig beérkezett adományok összértéke eléri a 28 millió forintot. A Magyar Katolikus Egyház hivatalos segélyszervezete, a Katolikus Karitász a dunai árhullám vonulásával párhuzamosan immár a folyó déli szakaszán segít a mentési munkálatokban. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat két teajárata a Baján védekező egységeket látja el enni- és innivalóval, a védekezést ott a Petőfi-szigetre koncentrálják.(MTI)

Kapcsolódó cikkeink

Borsodiak a gátakon - mint arról már beszámoltunk a Bükk Mentőcsoport indult el elsőként a héten a Dunai árvízi védekezést segíteni, azóta a katasztrófavédelem hivatásos állományából közel 200 fő, de több önkéntes tűzoltó és polgárőr egyesület is jelentkezett munkára a...

Az éjszaka folyamán az eddig mért legmagasabb szinten 816 cm-en tetőzött a Duna Esztergomnál. A gátakat a szakemberek és az önkéntesek egész éjjel erősítették és őrizték - jelentette a Hír24 helyszíni tudósítója.

A gyöngyösi Károly Róbert Főiskola fennállásának immár több, mint 50 éve alatt mindig is kiemelt hangsúlyt fektetett az elméleti oktatás gyakorlatba való áthelyezésére, melyeket számos Európai Uniós nemzetközi projekt is képvisel az intézményben.

Délben 12, a fővárostól délre fekvő Duna menti járásra hirdetett veszélyhelyzetet a kormány. Budapestnél már elkezdődött az apadás, a közlekedés viszont rémálom. A várható heves zivatarok miatt csak a megfelelő védőfelszereléssel rendelkező hivatásosok folytathatják a munkát...

2019. augusztus 19., hétfő, Huba