Dunai árvíz: elküldik a civileket a vihar miatt

Téma: 

Délben 12, a fővárostól délre fekvő Duna menti járásra hirdetett veszélyhelyzetet a kormány. Budapestnél már elkezdődött az apadás, a közlekedés viszont rémálom. A várható heves zivatarok miatt csak a megfelelő védőfelszereléssel rendelkező hivatásosok folytathatják a munkát. A Belügyminisztérium Vízügyi Felügyelőség adatai szerint a Duna Budapestnél vasárnap este 8 óra óta 891 centiméteren tetőzött. Azóta folyamatos az apadás. A fővárostól délre most jön a neheze.Az elmsszt napban összesen 1500 adag meleg ételt juttatott a gátakon dolgozóknak az Ökumenikus Segélyszervezet. Emellett ásványvíz, csoki, tej, kávé, szúnyogirtó, naptej, recept nélküli fájdalomcsillapító, elsősegélycsomagok beszerzésével is támogatják a munkálatokban résztvevőket. A Református Szeretetszolgálat Tahiban élelmet visznek, a melegben dolgozóknak sapkát is osztanak.

Vasárnap 4000 szendvicset, gyümölcsöt és több karton vizet osztottak ki a Katolikus Karitász munkatársai Leányfalu, Tahitótfalu, Szigetmonostor, Pócsmegyer és Dunabogdány településeken és környékükön. A Baptista Szeretetszolgálat Rescue 24 mentőcsapata a hétvégén 7 főt menekített ki Tahiban a nyúlgát átszakadását követően.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat orvos csoportja szombattól Nagymaroson és Kismaroson a polgármesteri hivatal előtt felállított sátrakban, a Duna közvetlen árterülete mellett teljesít 24 órás egészségügyi szolgálatot. A szervezet teajáratai továbbra is több ezer ember kiszolgálásáról gondoskodnak, a szendvicsek mellett több helyen meleg ételt, sapkát és naptejet, éjszakánként szúnyogriasztót is osztanak.

Adománygyűjtőpontokat hozott létre a Magyar Vöröskereszt az árvíz által érintett megyékben: a humanitárius szervezet várja a lakossági és céges felajánlásokat. Elsősorban tartós élelmiszerre, ásványvízre, kávéra, tisztító- és tisztálkodási szerekre, takarókra, hálózsákokra, szúnyogriasztóra és naptejre van a legnagyobb szükség. A gyűjtőpontok pontos helyszíne és nyitva tartása a www.voroskereszt.hu oldalon megtekinthető.

Eltörött egy vízvezeték a sződligeti gát mellett hétfő hajnalban, a nagy erővel feltörő vizet eleinte buzgárnak hitték, s ez hatalmas riadalmat okozott. Csak akkor nyugodtak meg, amikor a kihívott szakemberek megállapították a valós problémát, majd leszakaszolták a vezetéket. A még mindig magas dunai vízállás miatt a feltárás, illetve a javítás csak néhány nap múlva történhet meg. Addig a környéken élő 11 családnak nincs ivóvize, lajtos kocsiból kapnak vizet.

Kapcsolódó cikkeink

Villámlik Poznan felett 2015. július 7-én. (MTI/EPA/Lukasz Ogrodowczyk)

Az átvonult vihar barátságosabb időjárást hagyott maga után Ausztriában.

met.hu

A fővárosra és számos megyére nemcsak a tartós hőség, hanem a várható heves zivatarok veszélye miatt is a legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetést adta ki szerdára a meteorológiai szolgálat.A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 34 és 39, északnyugaton 29...

Viharos szél, záporok és zivatarok zavarhatják meg az augusztus huszadiki ünnepségeket. A meteorológiai szolgálat tizennégy megyére és Budapestre is figyelmeztetést adott ki. Kedden döntenek róla, hogy lesz-e tűzijáték a fővárosban.

 Miskolcra és környékére  orkánerejű széllel csapott le a vihar

Miskolcra és környékére orkánerejű széllel csapott le a vihar, a tűzoltókat főleg fakidőlések miatt riasztották eddig. A megyében elsősorban Miskolcon okozott és okoz gondot a heves esőzéssel kísért vihar.

2019. július 20., szombat, Illés