Dunai árvíz: elküldik a civileket a vihar miatt

Írta: Németh Csaba , - Frissítve: 10th June, 2013 - 5:09pm

Téma: 

Délben 12, a fővárostól délre fekvő Duna menti járásra hirdetett veszélyhelyzetet a kormány. Budapestnél már elkezdődött az apadás, a közlekedés viszont rémálom. A várható heves zivatarok miatt csak a megfelelő védőfelszereléssel rendelkező hivatásosok folytathatják a munkát. A Belügyminisztérium Vízügyi Felügyelőség adatai szerint a Duna Budapestnél vasárnap este 8 óra óta 891 centiméteren tetőzött. Azóta folyamatos az apadás. A fővárostól délre most jön a neheze.Az elmsszt napban összesen 1500 adag meleg ételt juttatott a gátakon dolgozóknak az Ökumenikus Segélyszervezet. Emellett ásványvíz, csoki, tej, kávé, szúnyogirtó, naptej, recept nélküli fájdalomcsillapító, elsősegélycsomagok beszerzésével is támogatják a munkálatokban résztvevőket. A Református Szeretetszolgálat Tahiban élelmet visznek, a melegben dolgozóknak sapkát is osztanak.

Vasárnap 4000 szendvicset, gyümölcsöt és több karton vizet osztottak ki a Katolikus Karitász munkatársai Leányfalu, Tahitótfalu, Szigetmonostor, Pócsmegyer és Dunabogdány településeken és környékükön. A Baptista Szeretetszolgálat Rescue 24 mentőcsapata a hétvégén 7 főt menekített ki Tahiban a nyúlgát átszakadását követően.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat orvos csoportja szombattól Nagymaroson és Kismaroson a polgármesteri hivatal előtt felállított sátrakban, a Duna közvetlen árterülete mellett teljesít 24 órás egészségügyi szolgálatot. A szervezet teajáratai továbbra is több ezer ember kiszolgálásáról gondoskodnak, a szendvicsek mellett több helyen meleg ételt, sapkát és naptejet, éjszakánként szúnyogriasztót is osztanak.

Adománygyűjtőpontokat hozott létre a Magyar Vöröskereszt az árvíz által érintett megyékben: a humanitárius szervezet várja a lakossági és céges felajánlásokat. Elsősorban tartós élelmiszerre, ásványvízre, kávéra, tisztító- és tisztálkodási szerekre, takarókra, hálózsákokra, szúnyogriasztóra és naptejre van a legnagyobb szükség. A gyűjtőpontok pontos helyszíne és nyitva tartása a www.voroskereszt.hu oldalon megtekinthető.

Eltörött egy vízvezeték a sződligeti gát mellett hétfő hajnalban, a nagy erővel feltörő vizet eleinte buzgárnak hitték, s ez hatalmas riadalmat okozott. Csak akkor nyugodtak meg, amikor a kihívott szakemberek megállapították a valós problémát, majd leszakaszolták a vezetéket. A még mindig magas dunai vízállás miatt a feltárás, illetve a javítás csak néhány nap múlva történhet meg. Addig a környéken élő 11 családnak nincs ivóvize, lajtos kocsiból kapnak vizet.

Kapcsolódó cikkeink