Egekbe mentek a lakásárak Budapesten

Téma: 

Több mint 50 százalékkal emelkedtek a lakásárak Budapesten az elmúlt két évben, míg országos átlagban mintegy 28 százalékos volt a növekedés a Magyar Nemzeti Bank (MNB) új, az ingatlanpiaci folyamatok szorosabb nyomon követésére kifejlesztett lakásárindexének adatai szerint, amelyet Fábián Gergely, a jegybank igazgatója ismertetett szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

Az igazgató a legfrissebb Lakáspiaci jelentést ismertetve elmondta, a lakásárak emelkedését támogatják a javuló munkaerő-piaci és jövedelmi kilátások, a háztartások növekvő megtakarításai és az alacsony kamatkörnyezet is.

hirado.hu

Hozzátette, az áremelkedés országos átlagban egyelőre nem túlzott mértékű, az új hitelezés dinamikus bővülését az adósságfék-szabályok keretek között tartják. Felhívta a figyelmet ugyanakkor, hogy bár a felszínen még nem látszik a probléma, de az ingatlanpiacon nagyon hirtelen is képesek megjelenni a kockázatok.

Az MNB-lakásárindex részletes területi és településtípus szerinti bontásban is mutatja a lakásárak alakulását 1990-től kezdődően. Értékeit a jegybank negyedévente közli majd a tárgynegyedévet követő negyedik hónap után, és becslést is közzétesz az aktuális negyedévre – tette hozzá az igazgató.

Az előrejelzés szerint kissé lassabb ütemben folytatódhat a lakásárak emelkedése, az idei harmadik negyedévben nominálisan 9 százalékkal nőttek a lakásárak éves összehasonlításban – jegyezte meg.

Az index szerint idén az első negyedévben a vidéki városokban átlagosan 20 százalékos, a községekben 15 százalékos növekedés volt a 2014-es év eleji értékekhez képest – ismertette.

Regionális bontásban a 2008 első negyedévi válság előtti szinthez mérve Budapesten emelkedtek a legmarkánsabban, 26,8 százalékkal az árak, majd a Nyugat-Dunántúl következik 8 százalékkal, míg a többi régióban csökkenés volt, a legnagyobb Észak-Magyarországon, ahol 22,4 százalékkal mérséklődtek az árak.

Fábián Gergely szerint a kínálati oldalon is megindult az alkalmazkodás, az építési engedélyek megduplázódtak a tavalyi év első félévéhez képest, azonban az új építkezések elmaradnak a szükséges szinttől és megnőtt átfutás idő is az engedélyek kiadása és az átadások között. Ennek egyebek mellett az építőipari munkaerőhiány az oka – jegyezte meg.

Kitért arra, hogy az idei első félévben a lakáspiaci hitelezés is nagymértékben bővült, az új kihelyezések volumene 47 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Hozzátette, hogy az új lakáscélú hiteleknek csak 10 százalékát vették fel új lakás vásárlására vagy építésére.

Virág Barnabás, a jegybank ügyvezető igazgatója szerint vannak olyan fékek a rendszerben, hogy a korábbihoz hasonló pénzügyi spirálok már nem tudnak beindulni, azonban a lakásárak két év alatt 50 százalékos növekedése Budapesten mindenképpen “szorosan figyelendő folyamat”. Hozzátette, hogy ha a lakásárakban, mint eszközárakban buborék alakul ki, annak vannak makrogazdasági következményei, ha sokan fektetnek lakásba és a buborék kipukkan, hirtelen mindenkinek 30-40 százalékkal kevesebb megtakarítása lesz.

Forrás: MTI

Kép: hirado.hu

Kapcsolódó cikkeink

Egy hejőpapi lakos bejelentése alapján 2013. március 29-én rendelt el nyomozást a Tiszaújvárosi Rendőrkapitányság magánlaksértés bűntett elkövetésének gyanúja miatt.

MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Sajtóhírek szerint az esti magyar-román meccsre "hangoló" magyar ultrák mentek neki a vendégszurkolóknak. Az MTI úgy tudja, hogy nemcsak a belvárosban, hanem a Városligetben is volt összecsapás a két tábor között.

MTI Fotó: Bruzák Noémi

Hétfő estétől kedd délutánig 140 milliméternyi csapadék hullott Budapesten, ami több mint két és fél hónap átlaga - jelentette ki az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa az M1 aktuális csatorna műsorában.A vihar gócpontja éppen az OMSZ fővárosi...

MTI Fotó Mohai Balázs

Az ország minden megyéjében és Budapesten is nyert a Fidesz–KDNP – mondta a Nézőpont Csoport vezetője vasárnap este az M1 választási műsorában.

2019. szeptember 16., hétfő, Edit