Egy év alatt 85 milliárd forint kamatot fizetett a szuperállampapír

Téma: 

Az idei jegyzésekkel együtt már több mint 4700 milliárd forintért vásárolt a lakosság a legújabb állami befektetésből, a Magyar Állampapír Pluszból, és kríziskor nagy előny, hogy az államot külföldiek helyett a magyar lakosság hitelezi, mégpedig forintban – mondta Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára a Magyar Nemzetnek.

A tavaly májusban bevezetett, kizárólag a lakosságnak szóló befektetési lehetőség futamideje öt év, az első félév után évi 3,5 százalék kamatot írnak jóvá az ügyfeleknek, az első év végén további évi négy százalékot, majd – folyamatos emelkedés után – az ötödik év végén már évi hat százalék jár – idézi fel a lap szombati cikkében.

Tállai András kiemelte: a papír iránti érdeklődés a vírusválság idején is megmaradt, ami az erős bizalom jele. Szerinte azzal együtt is igaz ez, hogy akadtak, akik a visszaváltás mellett döntöttek. Így jelenleg 4532 milliárdnyi Magyar Állampapír Pluszt tart magánál a lakosság, és ehhez hozzászámíthatók a nyomdai papírok, amelyekből 179 milliárd forintnyit vásároltak.

Az államtitkár jelezte, hogy azoknál az ügyfeleknél, akik tavaly vásároltak a szuperpapírból, megtörtént az első féléves kamat jóváírása, és többen az első éves hozamot is zsebre tehették már. A lakosságnak járó összeg több mint 85 milliárd forintot tett ki eddig – közölte, hozzátéve: a Magyar Állampapír Plusz kedvező az állam számára is, hiszen az országot döntően nem külföldiek hitelezik, és nem devizában áll fenn az adósság legnagyobb része.

Utóbbi adósságtípus nem éri el a húsz százalékot sem – mondta Tállai András a Magyar Nemzetnek.

Forrás: MTI

Kép: hirado.hu

 

Kapcsolódó cikkeink

Szerda reggel 7 óra körül egy euró 306,52 forintot ért a kedd délutáni 306,40 forintot követően. A legmagasabb eurójegyzés kedden 306,47 forint volt. Reggel még 302 forint körül jegyezték az eurót, nagyjából a hétfő esti szinten.

Elérte a hárommilliárd forintot az az összeg, amelyet a Tesco vállalat megspórolt tavaly a magyar költségvetésbe fizetendő közterheiből.

Újabb csontváz esett ki a bukott baloldal szekrényéből: a Magyar Nemzet birtokába jutott dokumentumból kiderül, hogyan is működött a Gyurcsány-Bajnai –kormány korrupciós gépezete.

2020. augusztus 8., szombat, László