Egy ideig biztosan sok lesz a félretankolás

Téma: 

Új jelölést kapnak a töltőállomásokon és az október 12-e után legyártott autókon is az üzemanyagfajták. A most életbe lépő EU-s szabályozás célja a jelölések egységesítése. A jogalkotói szándék bizonyára jól megalapozott, de most egy ideig még nem tanácsos reflexből tankolni, mert könnyen gázolajjal tölthetjük fel a benzintankot.

Irányelvben szabályozza az alternatív üzemanyag-infrastruktúra uniós szintű bevezetését az Európai Parlament és az Európai Tanács; ez írja elő egyebek mellett azt is, hogy az új (vagyis a gyárakból 2018. október 12-e után kikerülő) járműveken, illetve a benzinkutak minden kútoszlopán és töltőpisztolyán egységes címkékre van szükség annak érdekében, hogy az autósok pontosan ki tudják választani a járművük számára megfelelő üzemanyagot.

MTI Fotó Mohai Balázs

 

Ezt az információt eddig is megtalálhattuk az autók kézikönyvében és a legtöbb üzemanyagtöltő pisztolyon, kútoszlopon, de megjelenítésük országonként változó volt – itthon többnyire a „benzin” felirat és esetenként az oktánszám, illetve a „dízel” felirat volt látható. Az új szabályozás egyik célja, hogy ezeket a jelöléseket Európa-szerte harmonizálják, egységesítsék.

A címkéknek – szól a verdikt – október 12-től, vagyis péntektől egyértelmű és a fogyasztók számára jól látható módon meg kell jelenni az Európai Unió összes üzemanyagtöltő állomásán benzin, gázolaj, hidrogén (H2), sűrített földgáz (CNG), cseppfolyósított földgáz (LNG) és a cseppfolyósított propán-bután (LPG) forgalmazása esetén.

Egységes lesz, de hol?

A hazai kutak jelentős hányadán még nem alkalmazták az új jelöléseket. Ennek a magyarázata az, hogy a jogszabály pontos rendelkezéseit nemzeti hatáskörben fektetik le, így számíthatunk még egy rövidebb-hosszabb átmeneti időszakra, illetve arra is, hogy a kútfejeken egyszerre szerepel majd a régi és az új jelölés.

Az új címkék minden uniós tagállamban, az EGT-országokban (Izlandon, Liechtensteinben és Norvégiában), valamint Macedóniában, Szerbiában, Svájcban és Törökországban kerülnek bevezetésre. Hogy a Brexit után az Egyesült Királyság alkalmazza-e az EU erre vonatkozó szabályait, arról nemzeti hatáskörben dönt. Miután azonban a gyártósorokról lekerülő új autókon biztosan szerepelni fog az EU-s standard, feltételezhető, hogy ott is használják majd a töltőállomások a címkéket.

Forrás: hirado.hu

Kép: MTI Fotó Mohai Balázs

Kapcsolódó cikkeink

Mindenszentek és a halottak napja miatt mától vasárnapig hosszabb ideig tartanak nyitva a temetők, és a hosszú hétvégére megváltozik a tömegközlekedési járatok menetrendje.

Krasznahorka -  Idén biztosan nem, de valószínűleg jövőre sem nyílik meg a vár

Bár a Szlovák Nemzeti Múzeum azt állítja, hogy rendszeresen tájékoztatja a nagyközönséget Krasznahroka vára állapotáról, a rekonstrukcióról, azonban honlapjuk tanúsága szerint az utolsó néhány soros bejegyzés 2013 novemberéből származik.

EPA/Clemens Bilan

Biztosan találnak olyan megállapodási lehetőséget az Európai Unió következő, többéves költségvetése ügyében, amely mindenkinek jó lesz, de ehhez még idő kell – mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Berlinben.

2021. január 23., szombat, Zelma,Rajmund