Egyházi intézmények kaptak négymilliárdos támogatást

Téma: 

Összesen négymilliárd forint támogatást kapott több mint húsz egyházi fenntartású oktatási és szociális intézmény energetikai korszerűsítésre – jelentette be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára kedden Budapesten.

 

Az egyik támogatásban részesülő intézményben, a kispesti Reménység Katolikus Általános Iskolában tartott tájékoztatón az államtitkára azt mondta: a koronavírus-járvány elleni sikeres védekezés után fokozatosan újraindul az élet Magyarországon, így folytatódik a klíma- és természetvédelmet szolgáló munka is.

MTI Fotó

Magyarország jelenleg is azon 21 ország közé tartozik, ahol 1990 óta úgy nőtt a bruttó hazai termék, hogy közben a szén-dioxid-kibocsátás és az energiafelhasználás csökkent. Hozzátette: az egy főre jutó szén-dioxid-kibocsátás hazánkban 40 százalékkal alacsonyabb, mint Németországban. A klíma- és természetvédelmi akcióterv pedig már új célokat fogalmazott meg: Magyarország vállalta, hogy 2050-re klímasemleges lesz.

Eközben azonban figyelni kell, hogy a klímasemleges gazdaságra átállás költségeit elsősorban ne az emberek, hanem a jelentős szennyezést kibocsátó országok, nagyvállalatok fizessék meg – hangsúlyozta az ITM államtitkára.

Schanda Tamás fontosnak nevezte, hogy a magyar családok energia- és élelmiszerköltségei ne növekedjenek a klímacélok miatt. Atomenergia nélkül nincs klímasemleges gazdaság, az atomenergia használatát támogatni kell, ezért van szükség a Paks II beruházásra – mondta. Véleménye szerint nem engedhető meg, hogy az Európai Unió Magyarország és a térség más országainak rovására foglalkozzon a klímavédelemmel, és a következő uniós költségvetésben emiatt vegyen el pénzt a szegényebb, felzárkózó országoknak járó kohéziós támogatásokból.

Csak együtt lehet sikereket elérni a teremtett világ védelmében, ehhez szükség van a magyar emberek fegyelmezettségére, a vállalatok szemléletváltására és az egyházakra is, melyek már régóta munkálkodnak ezen – mondta az államtitkár. Hozzátette: az egyházakat és oktatási, szociális intézményeiket támogatni kell a megfelelő infrastruktúra kialakításában, ehhez nyújt segítséget az az épületenergetikai pályázat, amelyet egyházaknak írtak ki az épületek nyílászárócseréjére és hőszigetelésére.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a rendezvényen arról beszélt: az egyházak évezredek óta „lobbiznak” a teremtett világ értékeinek védelméért. Ennek a pályázatnak köszönhetően 4 budapesti és 17 vidéki egyházi intézmény újul meg, többségük oktatási intézmény, kisebb részük szociális, jobbára idősotthon.

György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára a rendezvényen azt emelte ki: minden hasonló beruházás befektetés a jövőbe. A kispesti Reménység Katolikus Általános Iskola a pályázati támogatásból komfortosabb körülményeket hozhat létre az oktatáshoz – mondta.

Forrás: MTI

Kép: MTI Fotó

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó

Vihar miatt kidőlt fák és ingatlanokba befolyt víz eltávolításához kérik a tűzoltók segítségét Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság péntek délután az MTI-vel.

Új autót kaptak a taktaharkányi polgárőrök

Egy négykerék meghajtásos Suzukit  nyertek a taktaharkányi polgárőrök a Vidékfejlesztési Minisztérium pályázatán.  Az új autót dr. Mengyi Roland, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke, országgyűlési képviselő adta  át pénteken.

 

hirado.hu

Háromszázhatvanöt nyelvvizsgázónak már visszatérítette az állam a kifizetett vizsgadíjat, több mint tízmillió forintot fizettek ki nekik - írja a csütörtöki számában a napilap.

MTI Fotó: Marjai János

Eddig 1200 sikeres résztvevője van a Diplomamentő programnak, a több mint 800 nyelvi kurzuson 9000 fiatal tanult, most pedig meghosszabbították a programot - nyilatkozta az Országos Foglalkozatási Közhasznú Nonprofit Kft.

2020. július 10., péntek, Amália