Egyre kevesebb helyen van árvízvédelmi készültség

Téma: 

Az országban jelenleg négy vízügyi igazgatóság területén, 561 kilométer hosszon rendeltek el készültséget, ebből 68 kilométeren másodfokú, 493 kilométeren elsőfokú, az érintett vízfolyások: a Bodrog, a Csincse-patak, az Eger-patak, a Keleti-főcsatorna, a Laskó-patak, a Lónyay-főcsatorna, a Rima, a Ronyva-patak, a Sajó és a Tisza – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság a Hirado.hu-val. Nőtt viszont a belvízzel elárasztott területek nagysága.

 

A készültséggel érintett védvonalak mentén fokozott figyelőszolgálatot látnak el munkatársaik, különös tekintettel a fejlesztés alatt álló védelmi szakaszon. A Tiszán levonuló árhullám indokolttá teszi a töltéskeresztező műtárgyak, zsilipek folyamatos zárását.

A Bodrog árhullámnak levonulása során Felsőbereckinél a szerdai, a harmadfokú szint körüli 698 cm-es tetőzés után csak igen lassú az apadás. Sárospataknál a vízszint szerda dél óta változatlan, a harmadfokú készültségi szinttől (650 cm) elmarad (638 cm).

A Tiszán érkező árhullám Záhonynál szerda este 18–22 óra között 552 cm-rel tetőzött a folyó szintje, éjfélre az elsőfokú készültségi érték alá süllyedt. Dombrádon szerda a kora délutáni órákban mérték a legmagasabb, de a másodfokú szinttől (650 cm) elmaradó értéket, azóta lassú apadás érzékelhető.

Tiszabercelen a ma reggeli 693 cm jelentette a maximális értéket (II. fok: 700 cm). A Tisza és a Bodrog együttes áradásának hatására Tokajnál a tetőzés nagy valószínűséggel a másodfokú készültségi szintet jelentő 700 cm-es érték körül várható. Itt a tetőzés a mai napon várható. Lejjebb, Tiszakeszig a másodfokú készültségi szint alatti tetőzésekre lehet számítani, míg a Tisza középső szakaszán az elsőfokú készültségi szint környékén, illetve azt kevéssel meghaladó tetőzések várhatók a jövő hét első felében.

A lehullott csapadék hatására a Körösök vízrendszerén is árhullámok indultak meg. Az árhullám ma reggel a Hármas-Körös Gyoma feletti szakaszán jár, a Hármas-Körösön az elsőfokú szintet megközelítő értékek valószínűsíthetők, a vízszinteket a Körösök árhulláma és a Tisza visszaduzzasztó hatása közösen alakítja.

Nőtt a belvízzel elárasztott területek nagysága 

 

Jelenleg nyolc vízügyi igazgatóság területén, 46 szakaszon van belvízvédelmi készültség elrendelve. Ebből 32 szakaszon első fok, 14 szakaszon pedig II. fok van érvényben. 225 szivattyútelep van készültségben. Szerda a belvízzel elöntött területek nagysága 21 800 hektár volt, ebből 11 300 hektár vetés-szántó. Az igazgatóságok 5,5 millió m3 belvizet emeltek át. A védekezésben több mint négyszázan vettek részt.

Kapcsolódó cikkeink

MTI/Koszticsák Szilárd

A kizárólag vérplazmát adók száma folyamatosan növekszik, miközben a véradók száma meg csökken - írta pénteki számában a Magyar Idők.

Shutterstock

Tizenkilenc hete folyamatosan csökken az álláskeresők száma. A legfrissebb adatok szerint 300 ezer fő közelébe esett vissza a munkanélküliek száma, ami 70 ezerrel kevesebb, mint a júniusi mélyponton.

Kósa Ádám EP képviselő

Az Európai Parlament mai plenáris ülésén a képviselők nagy többsége támogatta a gépjárművek zajszintjéről szóló jelentést, melynek fő célja a gépjárművek maximális zajkibocsátási szintjének európai uniós harmonizációja.

2021. január 22., péntek, Vince,Artúr