Egyre több halat eszünk – de még mindig nem eleget

Téma: 

Folyamatosan nő, már évi hat kilónál jár a magyarok egy főre eső éves átlagos halfogyasztása, de lehetne még magasabb is - mondta a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szóvivője az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában. Lévai Ferenc hozzátette, hogy e mennyiség kétharmada a karácsonyi ünnepek idején fogy el.

Mint mondta, egyes tengerparti államokban akár az évi 70 kilogrammot is eléri az egy főre eső halfogyasztás.

MTI Fotó

Kiemelte, hogy a hal rendszeres fogyasztása jelentősen csökkenti az érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Megjegyezte, a hal sehol nem olcsó, ráadásul tárolása is bonyolultabb, mint a húsé.

Mint mondta, Magyarországon továbbra is a ponty a legkeresettebb halfajta, ára mellett a hagyományok miatt is.

Forrás: MTI

Kép: MTI Fotó

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó: Balázs Attila

A jövőre 100 éves Hortobágyi Halgazdaság Zrt. idén kimagasló évet zár - közölte a társaság vezérigazgatója. Simon Károly elmondta: a várakozásaik fölött teljesített idén a cég, 15 százalékkal több halat tudtak értékesíteni, mint 2014-ben.

A pangasius néven forgalmazott haltermékek fokozott hatósági ellenőrzését rendelte el Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szerdán - tájékoztatta a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) az MTI-t.

A hal az egyik leghagyományosabb karácsonyi étkünk – de úgy tűnik, még mindig nem eszünk eleget ahhoz, hogy európai szintet érjen el a hazai halfogyasztás.

2021. március 6., szombat, Leonóra,Inez