Egyre több szarvasmarha van az országban

Téma: 

Jól teljesít a húsmarhaágazat, a szarvasmarha-állomány folyamatosan nő, és ez a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) hatékony támogatásának is köszönhető - közölte a VM az MTI-vel annak kapcsán, hogy Fazekas Sándor miniszter a Hortobágy Menti Húsmarha-tartók Egyesülete Szakmai Napján beszélt az ágazat helyzetéről pénteken Tiszacsegén.

A közlemény szerint a szarvasmarha-állomány az elmúlt másfél évben folyamatosan növekedett, és 2012. június 1-jén elérte a 733 ezret. A tehénállomány 335 ezerre nőtt, egy év alatt 8 ezerrel gyarapodott. 2010 decemberéhez képest a húshasznú tehenek száma 11,6 százalékkal, a kettős hasznosítású állomány 14,9 százalékkal bővült. A marhahúsexport 9 százalékkal nőtt, míg az import 14 százalékkal esett vissza.

A közlemény emlékeztet arra, hogy az év elején elindult a Kérődző Szerkezetátalakítási Program, amelynek köszönhetően a húsmarhatartók közel kétszer annyi támogatást kapnak az idén, mint tavaly. Ezenkívül anyatehén-támogatást is igényelhetnek a gazdák, akik mintegy 130 ezer támogatásra jogosult tehenet és 8 hónaposnál idősebb üszőt tartanak ma Magyarországon. A tenyésztők az állatbetegségek megelőzésére és az állati tetemek elszállítására szánt forrásból is kaphatnak támogatást.

Kapcsolódó cikkeink

EPA

Az egy évvel ezelőttihez képest mintegy 20 ezerrel, a tavaly decemberihez képest pedig csaknem 32 ezerrel csökkent a sertések száma Magyarországon, a tyúkok száma 300 ezerrel, a szarvasmarhák száma 13 ezerrel nőtt egy év alatt – írta a Világgazdaság keddi számában a Központi...

753 ezer marhával élünk együtt - Nőtt a magyar szarvasmarha-állomány 2010 és 2013 között - a helyettes államtitkár szerint magyar tejből is több van a boltokban.

EPA/Yoan Valat

A világnak egyre nagyobb szüksége van a tudományra, az innovatív megközelítésekre a különböző ágazatokban, emellett pedig határozott kapcsolatokra a tudomány és a politika között - mondta Irina Bokova, az UNESCO főigazgatója a Tudományos világfórum szombati záróülésén...

MTI Fotó Máthé Zoltán

A filmvetítések száma is megugrott Magyarországon – nyilatkozta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára vasárnap az MTI-nek, hozzátéve: a 2010 előtti, hosszú évekig tartó vegetálás után végre újra fellendült a magyar moziélet.

2019. augusztus 19., hétfő, Huba