Elemzők: az orosz tilalom nincs jelentős hatással a magyar gazdaságra

Téma: 

Nem lesz jelentős hatása a magyar gazdasági növekedésre az Oroszországba irányuló élelmiszerimportra kivetett tilalomnak az MTI-nek nyilatkozó makrogazdasági elemzők szerint.

 

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint mintegy 0,2 százalékponttal vetné vissza a hazai össztermék (GDP) növekedést éves szinten, ha teljesen megszűnne a mezőgazdasági termékek kivitele Oroszországba. Az elemző szerint azonban a várható hatása ennél kisebb lesz, mivel a ezeket a termékeket más piacokon vagy belföldön van esély még értékesíteni. A K&H Bank vezető elemzője elmondta: Oroszországba tavaly mintegy 70 milliárd forint értékben exportált Magyarország mezőgazdasági termékeket, ami a 24 200 milliárd forintos teljes magyar kivitel 0,3 százalékát teszi ki.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője rámutatott: az importtilalom nem jó hír, de nem valószínű, hogy önmagában a magyar növekedési kilátásokat jelentősen visszavetné. Elmondta: a magyar exportban a jármű- és feldolgozóipari termékek kivitele foglal el nagyobb súlyt, de az élelmiszerexport is viszonylag jelentős. Az embargó az exporttöbblet további bővülését visszavetheti, de a GDP növekedés számottevő lassulásával nem kell számolni - tette hozzá.Balatoni András, az ING Bank vezető elemzője szintén mintegy 0,1-0,2 százalékpontos GDP-csökkenést jelez előre az évre, ha az Oroszországba irányuló teljes mezőgazdasági kivitel kiesik. Véleménye szerint fontos az orosz piacnak való kitettség, egyes szektoroknak fájni fog a kiesés, de nem veszélyezteti a magyar növekedési számokat.Dimitrij Medvegyev miniszterelnök orosz miniszterelnök csütörtökön bejelentette: Oroszország egyévi időtartamra teljes embargót vetett ki a marhahús, a sertéshús, a gyümölcs- és zöldségtermékekre, baromfi, hal, sajt, tej, tejtermék behozatalára az Európai Unióból, az Egyesült Államokból, Ausztráliából, Kanadából és Norvégiából.

 
-mti-

Kapcsolódó cikkeink

EPA

Egyelőre nincs napirenden, hogy az Egyesült Államok feloldja az Európából érkezőkkel szemben elrendelt beutazási tilalmat – jelentette ki szerdán Kayleigh McEnany, a Fehér Ház szóvivője Washingtonban.

NATO: nincs jele az orosz csapatvisszavonásnak

Vlagyimir Putyin orosz elnök előzőleg azt közölte, hogy Oroszország visszavonta csapatait az ukrán határ mellől.

2021. január 16., szombat, Gusztáv