Életmódváltással mérsékelhetjük a tavaszi fáradtság tüneteit

Téma: 

A fáradtságérzet kialakulását elsősorban a hormonháztartásunkban lezajló folyamatok okozzák, mégpedig az alvási hormon, a melatonin, a boldogsághormon és a szerotonin szintjének szezonális ingadozása – derült ki a Duna Család-barát című műsoróból.

 

A tavaszi fáradtság jelentkezése nem végzetszerű, némi életmódváltoztatással megelőzhetjük, legalábbis jelentősen mérsékelhetjük tüneteit.

Shutterstock

A téli időszakban általában kevesebb zöldséget, gyümölcsöt fogyasztunk, inkább a szénhidrátdúsabb, zsírosabb ételek kerülnek előtérbe. A szervezetünkből kiürülnek az ásványi anyagok, a vitaminok és a nyomelemek jelentős része is. Testi és a lelki tünetekben is egyaránt megjelenik az úgynevezett tavaszi fáradtság, például a fáradékonyság, az aluszékonyság és a depresszív hangulat is.

Nagyon fontos ebben az időszakban odafigyelni a táplálkozásunkra, a szervezetünket elsősorban töltsük fel vitaminokkal. A tavaszi fáradság leküzdésében segítség lehet, ha a napunkat egy frissítő váltózuhannyal kezdjük.

Igyekezzünk a testmozgást is beiktatni az életünkbe. A rendszeres, képességeinkhez mért testmozgás nem csupán keringésünket, izmainkat, csontjainkat, immunrendszerünket erősíti, hanem a stresszválaszban részt vevő anyagok termelését is növeli. A testedzés során opiátok (endorfin) is felszabadulnak, melyek jó közérzetet biztosítanak. Összességében, ezek a vegyületek enyhítik a depresszív tüneteket.

A tavasz közeledtével a napok hosszabbodásával több fény éri szervezetünket, csökken a melatonin termelődés, és ez átmeneti zavart okoz az alvás–ébrenlét bioritmusában.A tél szürkesége után jelentős szerotoninhiány alakul ki szervezetünkben, amely a tavaszi napsütés hatására, csak lassan és fokozatosan pótlódik.

Minden kellemetlen tünete ellenére, a tavaszi fáradtság nem betegség, hanem a szervezet normális reakciója, amikor is a téli üzemmódról tavaszira vált át. Ez az átállás azonban tovább emészti a tél során egyébként is megcsappant energiatartalékainkat.

Forrás: hirado.hu, Duna Televízió

Kép: Shutterstock

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó Balogh Zoltán

Hétfőig jelentkezhetnek a diákok a május-júniusi érettségi vizsgákra – közölte az Oktatási Hivatal kedden az MTI-vel.

Idén is világsztárokat lát vendégül a Budapesti Tavaszi Fesztivál

Március 22. és április 7. között rendezik meg a 33. Budapesti Tavaszi Fesztivált – mondta el Vitézy Zsófia fesztiváligazgató, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője a rendezvénysorozat idei programját ismertető sajtótájékoztatón 2013. február 26-án...

MTI Fotó

A házelnök előzetes, a parlament honlapján közzétett napirendi javaslata alapján hétfőn megemlékeznek a közelmúltban elhunyt Kálmán Andrásról (MSZP) és Barsiné Pataky Etelkáról (MDF, Néppárt-MDNP), továbbá a magyar ápolók napjáról.

2021. május 6., csütörtök, Ivett,Frida