Elfogadták a terrorellenes csomagot

Téma: 

Elfogadta a parlament kedden a Belügyminisztérium (BM) terrorellenes csomagját.

A törvényjavaslat kétharmados támogatást igénylő részeit 185 igen szavazattal, 6 nem ellenében, 3 tartózkodás mellett hagyták jóvá a képviselők. Az egyszerű többséget igénylő részek 182 igen, 6 nem szavazatot és 3 tartózkodást kaptak.

MTI Fotó Kovács Tamás

A BM intézkedési csomagjának egyik lényegi eleme, hogy az eddigi Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ a jövőben nemzetbiztonsági szolgálatként, Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ (TIBEK) néven működik tovább.

A belügyminiszter alá tartozó TIBEK feladata a nemzetbiztonságot, bűnüldözést, közbiztonságot vagy más alapvető biztonsági érdeket sértő adatok feldolgozásának, elemzésének eredményeként a lehető legátfogóbb kép összeállítása az ország terror-, illetve esetleges más fenyegetettségéről, a belső biztonsági helyzetről, a közbiztonság állapotáról. Minderről tájékoztató rendszert működtet, és értékelő jelentéseket készít a kormánynak.

Az eredetileg javasolthoz képest azonban változás, hogy a különböző tárcák által felügyelt szolgálatok nem adnak majd automatikusan adatokat a TIBEK-nek.

A törvényjavaslat továbbá szabályozza a kódolt telefonos szolgáltatások korlátozását, bevezeti – a rendőrségi törvény módosításával – a terrorcselekmény elkövetése vagy előkészülete esetén alkalmazható kiemelt biztonsági intézkedés kategóriáját, és módosítja a büntető törvénykönyvet is.

Forrás: MTI

Kép: MTI Fotó: Kovács Tamás

Kapcsolódó cikkeink

AP

A tagállamok nagy többséggel elfogadták szerdán New Yorkban az ENSZ-közgyűlés plenáris ülésén a globális migrációs csomagot, amelynek célja a nemzetközi együttműködés erősítése a migráció „biztonságossá, rendezetté és szabályozottá” tétele érdekében.

MTI Fotó Mohai Balázs

Kitartanak a 2016-os növekedési terv mellett, s őszre elkészülhet egy gazdaságélénkítő intézkedéscsomag - jelentette ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Magyar Hírlapnak adott interjújában.

APA

Nem megerősített információk szerinte több száz rendőr tartott házkutatást Bécsben és Grazban, iszlamista radikálisok után kutatva. Nem lehetett sikertelen, mert több embert őrizetbe vettek.

2021. január 22., péntek, Vince,Artúr