Elfogták Portik Tamást, az 1990-es évek olajmaffia-botrányainak egyik kulcsszereplőjét

Téma: 

Portik Tamás egy időben a körözött magyarok listáján a legkeresettebbnek számított. Ő volt az olajügyekben játszott állítólagos központi szerepe miatt elhíresült Energol Rt. egyik igazgatója.
A police.hu oldalon közzétett közlemény szerint az NNI felkérésére a TEK több budapesti és vidéki helyszínen összehangolt akció keretén belül intézkedett, és elfogott, majd előállított öt embert.
Az elfogások "az 1990-es években elkövetett emberölések felderítésével összefüggésben" történtek, melyek nyomozását az NNI Kiemelt Nyomozó Csoportja végzi – olvasható a közleményben, amelyben tudatják, hogy az őrizetbe vettekkel szemben az NNI emberölés bűntett megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást.
A nyomozás érdekeire való tekintettel az NNI több információt nem ad az ügyben.
Az MTI információi szerint az öt ember egyike Portik Tamás, akiről a Heti Válasz Online azt közölte szombat reggel, hogy elfogták az 1990-es évek olajmaffia-botrányainak egyik kulcsszereplőjét.
A Népszabadság 2003 márciusi cikke szerint a hatóságok a gyanúsításban felsorolt bűncselekmények elévülésére tekintettel megszüntették a rossz minőségű termék forgalomba hozatala, illetve adócsalás miatt indított büntetőeljárást Portik Tamás ellen.
Portik Tamás – aki az MTI információi szerint a most őrizetbe vett öt ember egyike – egy időben a körözött magyarok listáján a legkeresettebbnek számított. Ő volt az olajügyekben játszott állítólagos központi szerepe miatt elhíresült Energol Rt. egyik igazgatója.
Az Energol szövevényes ügyének nyomozása 1996-ban kezdődött rossz minőségű termék forgalomba hozatala miatt. Portik Tamás ellen 1997 októberében adtak ki elfogatóparancsot. Másfél évvel később felfüggesztették vele szemben az eljárást. Később olyan hír is napvilágot látott, hogy Dél-Amerikában él, mások Floridában látták. Ezek az értesülések "kacsának" bizonyultak.
A Népszabadság 2003-ban arról írt, hogy "nemrégiben azonban minden különösebb hírverés nélkül törölték Portikot a körözöttek sorából". A neki tulajdonított bűncselekmények ugyanis elévültek, miután a rendőrség azóta, hogy elfogatóparancsot adott ki ellene, nem tudta elfogni és meggyanúsítani Portikot. A bűncselekmény az adott jogsértésért kiszabható maximális büntetés időtartamának megfelelő idő elteltével elévül. A közel hatéves nyomozás alatt nem gyűlt össze annyi bizonyíték, amennyi a gyanúsítás, Portik esetleges őrizetbe vételének megalapozásához szükséges lenne – írta a lap.
Az úgynevezett olajszőkítés a rendszerváltás utáni Magyarország egyik legjobban jövedelmező illegális "üzletága" volt, szerény becslések szerint a kilencvenes években több százmilliárd forint kár érte a költségvetést emiatt. Az "olajos ügyek" 1991-1992-ben kezdődtek, de nagyobb számban 1993-tól jelentkeztek. A visszaélések elkövetésére a motorhajtó gázolaj és a háztartási fűtőolaj, a HTO kettős ára teremtett alkalmat. A két termék minőségileg azonos volt ugyan, ám az utóbbit lényegesen olcsóbban értékesítették.

Kapcsolódó cikkeink

Előzetesbe helyezték Portik Tamást

A Pesti Központi Kerületi Bírósá (PKKB) nem jogerősen, harminc napra rendelte el Portik Tamás és négy társa előzetes letartóztatását. Az öt férfit a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) felkérésére a Terrorelhárítási Központ (TEK) szombaton fogta el.

Joseph Muscat Twitter oldala

A Gozo szigetén álló Azúr ablak az egyik legnépszerűbb és leglátogatottabb turisztikai látványosság volt. Turisták ezreit vonzotta minden évben. A sziklaképződmény azonban kőomlás következtében összedőlt - olvasható a Twitter oldalon.

Móse Jaalon izraeli védelmi miniszter halad a Hamász palesztin iszlámista mozgalom milicistái által létesített titkos alagútban. MTI/EPA/Izraeli védelmi minisztérium/Oak Beszon

Feladta magát Izraelnek a palesztin Gázai övezetet uraló Hamász radikális iszlamista szervezet egyik katonai parancsnoka - közölte a Háárec című újság szerdán.

2019. augusztus 19., hétfő, Huba